Καταγράφηκε η πρώτη μόλυνση ανθρώπου με H10N3 

Θεωρείται απίθανο ένα ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας

Καταγράφηκε η πρώτη μόλυνση ανθρώπου με H10N3

Η Κίνα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανθρώπου με το στέλεχος H10N3 της γρίπης των πτηνών. Ο 41χρονος από την πόλη Zhenjiang της ανατολικής επαρχία Jiangsu, πήγε στο νοσοκομείο στις 28 Απριλίου με πυρετό και άλλα συμπτώματα. Διαγνώσθηκε με το στέλεχος H10N3 στις 28 Μαΐου, αλλά ακόμα παραμένει άγνωστο το πώς μολύνθηκε με τον ιό. Η κατάστασή του ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια σταθερή και πήρε εξιτήριο πριν λίγες μέρες. Οι έρευνες σε ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή δεν εντόπισαν κάποιο κρούσμα, ενώ δεν έχουν αναφερθεί άλλες περιπτώσεις ανθρώπινης λοίμωξης με H10N3 παγκοσμίως.

Το H10N3 είναι χαμηλής παθογονικότητας στέλεχος που βρίσκεται στα πτηνά και το ρίσκο ενός ξεσπάσματος σε μεγάλη κλίμακα είναι απίθανο. Ωστόσο το στέλεχος είναι αρκετά σπάνιο, αφού μόλις 160 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί εδώ και 40 χρόνια, κυρίως σε άγρια πτηνά της Ασίας και σε μερικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, αλλά ποτέ έως τώρα σε πουλερικά.

Περαιτέρω έρευνα των γενετικών δεδομένων είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί αν μοιάζει με παλιούς ιούς ή έχει ένα νέο συνδυασμό διαφορετικών ιών. Αρκετά διαφορετικά στελέχη της γρίπης των πτηνών υπάρχουν στην Κίνα και περιοδικά μολύνουν και ανθρώπους, συνήθως εργαζομένους στον τομέα των πουλερικών. Δεν έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη αύξηση σε μολύνσης, με την τελευταία σοβαρή να προέρχεται από το στέλεχος H7N9 το οποίο σκότωσε περίπου 300 ανθρώπους την περίοδο 2016-2017.

12 σχολιο(α)