Το Ιράν απαγορεύει το mining κρυπτονομισμάτων λόγω blackouts

Δεν αντέχει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας
27 Μαΐου 2021 10:37
Το Ιράν απαγορεύει το mining κρυπτονομισμάτων λόγω blackouts

Το Ιράν αναγκάστηκε να πάρει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση της χώρας, μετά από επαναλαμβανόμενα blackouts. Ο Πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, ανακοίνωσε πως απαγορεύει το mining κρυπτονομισμάτων προσωρινά, καθώς η χώρα περνά μία μακρά περίοδο ξηρασίας η οποία πλήττει τις υδροηλεκτρικές υποδομές της. Η απαγόρευση είναι τετράμηνη και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το BBC, το Ιράν διαθέτει πρόγραμμα στο οποίο οι Bitcoin miners πρέπει να δηλώνουν τη δραστηριότητά τους στο κράτος, να πληρώνουν παραπάνω για τον ηλεκτρισμό και να πουλούν τα Bitcoins τους στην κεντρική τράπεζα του Ιράν. Αυτές οι νόμιμες επιχειρήσεις λοιπόν καταναλώνουν περίπου 300MW τη μέρα, ένα νούμερο που μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά ωχριά μπροστά στα 2.000MW που καταναλώνουν οι παράνομοι miners που αποτελούν το 85% του mining στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα του Al Jazeera.

Το φαινόμενο του παράνομου mining είναι τόσο ευρύ στο Ιράν, που ο ίδιος ο Πρόεδρος αστειευόμενος δήλωσε ότι “όλοι έχουν μερικούς miners δίπλα τους που παράγουν Bitcoins”, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ενέργειας δήλωσε πως οι miners χρησιμοποιούν ακόμα και το δωρεάν ηλεκτρισμό που παρέχεται από το κράτος για τη λειτουργία των τζαμιών.

Το ban του Ιράν αναμένεται να επηρεάσει το δίκτυο mining του Bitcoin, καθώς εκτιμάται πως η χώρα αντιπροσωπεύει το 3.5 με 4.5% των δυνατοτήτων του.