Η Apple ξεκαθαρίζει την κατάσταση με το lossless audio

Πού υποστηρίζεται και πού όχι
23 Μαΐου 2021 11:38
Η Apple ξεκαθαρίζει την κατάσταση με το lossless audio

Η Apple ανακοίνωσε την υποστήριξη lossless audio στο Apple Music πριν μερικές μέρες, προκαλώντας μία μικρή σύγχυση σχετικά με το πού υποστηρίζεται και πού όχι αυτός ο υψηλής ποιότητας ήχος. Τώρα, έδωσε στη δημοσιότητα μερικές παραπάνω πληροφορίες για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Αναφέρει λοιπόν πως οι συσκευές που θα υποστηρίζουν αναπαραγωγή lossless audio, περιλαμβάνουν τα iPhone και τα iPad με το επερχόμενο iOS 14.6 update, καθώς και Macs με το επερχόμενο macOS 11.4. Αυτές οι συσκευές θα μπορούν να αναπαράγουν lossless ήχο έως και 24-bit και 48Khz. Υψηλότερης ανάλυσης ήχος θα απαιτεί τη χρήση εξωτερικού DAC, επειδή το DAC που βρίσκεται στις προαναφερθείσες συσκευές μπορεί να αποκωδικοποιήσει μόνο ήχο 24-bit, 48kHz. Τα 4K μοντέλα του Apple TV θα μπορούν επίσης να αναπαράγουν τα 48kHz με το tvOS 11.4 update, αλλά δε θα μπορούν να υποστηρίξουν κάτι παραπάνω, ακόμα και με εξωτερικό DAC.

Αναπαραγωγή lossless audio θα έχουν και τα HomePod και HomePod mini σε μελλοντικό τους update. Κανένα όμως από τα ακουστικά της Apple δε θα μπορεί να αναπαράγει lossless audio μέσω Bluetooth. Τα AirPods, AirPods Pro και AirPods Max θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μόνο το AAC. Όσο για το κορυφαίο μοντέλο ακουστικών AriPods Max, αν και υποστηρίζεται η μετάδοση lossless ήχου μέσω καλωδίου, τα ίδια τα ακουστικά μετατρέπουν το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό, μία διαδικασία που έχει απώλειες. Για αυτό το λόγο η Apple δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η ενσύρματη λειτουργία είναι lossless.

Η Apple δεν ξεκαθαρίζει πώς θα λειτουργεί το lossless audio στα Windows ή στις Android συσκευές ή αν θα υποστηριχτεί καν.