Κορυφαίο στέλεχος Apple: Το επίπεδο του malware στα Mac δεν είναι αποδεκτό

Η παραδοχή του επικεφαλής software engineering της Apple
20 Μαΐου 2021 09:34
Κορυφαίο στέλεχος Apple: Το επίπεδο του malware στα Mac δεν είναι αποδεκτό

Η δίκη μεταξύ Epic Games και Apple συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού μετά την αποκάλυψη των εξωπραγματικών ποσών που χειρίζεται η Apple, στο προσκήνιο ήρθε και η ασφάλεια του λειτουργικού της. Ο Craig Federighi, Αντιπρόεδρος software engineering της Apple, κλήθηκε να καταθέσει με σκοπό να αποδείξει τα οφέλη που έρχονται με το κλειστό οικοσύστημα του iOS και να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβονται αν το App Store αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο. Προσπαθώντας να κάνει αυτό ακριβώς όμως, κατέληξε να κάνει μερικές ωμές παραδοχές για την ασφάλεια του macOS.

Δικαστής: Υπάρχουν πολλαπλά stores στα Mac. Οπότε αν αυτό μπορεί να συμβεί στα Mac, γιατί να μην επιτρέψουμε τα ίδια stores να υπάρχουν και στα τηλέφωνα;

 

Craig Federighi: Ναι, σίγουρα έτσι κάναμε στα Mac και αυτό το εκμεταλλεύονται συχνά. Το iOS έχει θέσει πολύ υψηλότερα τον πήχη για την προστασία του καταναλωτή. Τα Mac δε βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο σήμερα. Και αυτό παρά το γεγονός πως οι χρήστες Mac κατεβάζουν πολύ λιγότερο software και είναι στόχος πολύ μικρότερης βάσης οικονομικά υποκινούμενων επιθέσεων.Αν έπαιρνες τις τεχνικές ασφαλείας των Mac και τις εφάρμοζες στο iOS οικοσύστημα, με όλες αυτές τις συσκευές, όλη αυτήν την αξία, θα κατέληγε σε ένα βαθμό δραματικά χειρότερο από αυτό που συμβαίνει ήδη στα Mac. Και όπως λέω, σήμερα, έχουμε ένα επίπεδο malware στα Mac που δεν είναι αποδεκτό και είναι πολύ χειρότερο από το iOS. Αν βάλετε στην ίδια θέση το iOS, θα είναι μία πολύ κακή κατάσταση για τους πελάτες μας.

Η Apple έχει στοχεύσει συχνά τα Windows για τα προβλήματα malware που έχουν, ισχυριζόμενοι πως το macOS είναι πολύ πιο ασφαλές desktop σύστημα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή της Apple πως αντιμετωπίζει και αυτή το δικό της malware πρόβλημα. Και το έκανε πρακτικά θυσιάζοντας την αντίληψη για την ασφάλεια των Mac για να προστατεύσει το iPhone και το App Store. Ωστόσο ο Federighi δεν παρέλειψε να τονίσει πως σε κάθε περίπτωση, το macOS είναι και πάλι ασφαλέστερο από τα Windows PCs.

Ο Federighi τόνισε επίσης τις διαφορές μεταξύ macOS και iOS, παρομοιάζοντας το macOS με ένα αυτοκίνητο.

Αν το λειτουργείς σωστά, όπως ένα αυτοκίνητο, αν ξέρεις πώς να χειριστείς ένα αυτοκίνητο και υπακούς στους κανόνες του δρόμου και είσαι πολύ προσεκτικός, τότε είναι ασφαλές. Αν όχι, είχα και γω μερικά μέλη της οικογένειας που κατέληξαν με κάποιο malware στα Macs. Το Mac είναι ένα αυτοκίνητο που μπορείς να το πάρεις εκτός δρόμου και να το οδηγήσεις όπου θες. Υπάρχει ένας βαθμός ευθύνης. Με το iOS, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που ακόμα και τα παιδιά, ακόμα και τα νήπια, μπορούν να χειριστούν μία iOS συσκευή και να είναι ασφαλείς όσο το κάνουν αυτό. Είναι πραγματικά ένα διαφορετικό προϊόν.