Τα εξωπραγματικά ποσά που χειρίζεται η Apple αποκαλύπτονται στο δικαστήριο

Η δίκη Epic-Apple αναγκάζει την Apple να μιλήσει για νούμερα
19 Μαΐου 2021 12:05
Τα εξωπραγματικά ποσά που χειρίζεται η Apple αποκαλύπτονται στο δικαστήριο

Η Apple προσπαθώντας να αποδείξει στο δικαστήριο πως δεν εκμεταλλεύεται πέραν του δέοντος το App Store, αναγκάστηκε να δώσει κάποια νούμερα στη δημοσιότητα που εντυπωσιάζουν. Ο επικεφαλής του App Store, Phil Schiller, κλήθηκε να καταθέσει και αποκάλυψε πως το App Store οδήγησε στην αγορά φυσικών αγαθών αξίας $400 δισεκατομμυρίων (!) μέσα σε μία μόνο χρονιά, το 2019. Από αυτά τα χρήματα δεν κράτησε ούτε λεπτό, σε αντίθεση με την τακτική της για τις ψηφιακές αγορές και συνδρομές.

Ο Schiller κατέθεσε επίσης πως η Apple ξοδεύει $50 εκατομμύρια για τη διοργάνωση του Worldwide Developer Conference (WWDC) κάθε χρόνο.

Όσο για το λόγο που η Apple δεν παίρνει μερίδιο από τις αγορές φυσικών αγαθών; Ο Schiller εξηγεί πως είναι επειδή η Apple δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα προϊόντα όντως θα φτάσουν στον καταναλωτή.

Έστω όμως και χωρίς μερίδιο από τις φυσικές αγορές, το μερίδιο του App Store ξεπερνά τα $64 δισεκατομμύρια το χρόνο με περιθώρια κέρδους που αγγίζουν το 78%!

Ο Schiller έσπευσε να σημειώσει πως το 84% όλων των εφαρμογών στο App Store είναι δωρεάν, ενώ και το 75% όλων των παιχνιδιών στο App Store είναι δωρεάν. Το 17% είναι freemium παιχνίδια και το 6% είναι επί πληρωμή, αφήνοντας μόλις το 2% στο μοντέλο συνδρομής.

 Τέλος, ο Schiller ανέφερε πως η Apple έχει ξοδέψει πάνω από $100 δισεκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ενώ μόλις το 2020 ξόδεψε $18 δις.