Αναγνωρίστε δερματικές παθήσεις με την κάμερα του κινητού σας

Νέο εργαλείο από την Google
19 Μαΐου 2021 10:37
Αναγνωρίστε δερματικές παθήσεις με την κάμερα του κινητού σας

Στο πλαίσιο του Google I/O, η Google αποκάλυψε ένα νέο εργαλείο που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για βοηθήσει το χρήστη να αναγνωρίσει κοινές δερματικές παθήσεις. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του κινητού τους για να καταγράψουν τρεις φωτογραφίες από την περιοχή με το πρόβλημα, για παράδειγμα ένα έκζεμα στο χέρι. Έπειτα θα κληθούν να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τύπο δέρματός τους και άλλα συμπτώματα. Τέλος, το εργαλείο θα τους προσφέρει μία λίστα πιθανών παθήσεων από ένα σύνολο 288 που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει.

Το εργαλείο θα σας προσφέρει πληροφορίες οι οποίες έχουν ελεγχθεί από δερματολόγους και θα απαντά στις πιο κοινές ερωτήσεις. Ωστόσο η Google σημειώνει πως δεν έχει σκοπό να προσφέρει διάγνωση και να αντικαταστήσει ιατρικές συμβουλές, αφού τέτοιες παθήσεις χρειάζονται κλινική εικόνα από προσωπική εξέταση και σε ορισμένες περιπτώσεις βιοψία. Θέλει απλά να σας δώσει πρόσβαση σε πιο σωστές πληροφορίες έτσι ώστε να λάβετε μία σωστή απόφαση για το επόμενό σας βήμα.

Οι άνθρωποι έρχονται στην Google για να κάνουν ερωτήσεις σχετικές με δερματικές παθήσεις. Έχουμε περίπου 10 δισεκατομμύρια ερωτήσεις για δερματικές παθήσεις το χρόνο.

Το εργαλείο θα λειτουργεί ακόμα και για παθήσεις των μαλλιών ή των νυχιών. Η ομάδα της Google εκπαίδευσε το εργαλείο με εκατομμύρια εικόνες δερματικών παθήσεων, χιλιάδες εικόνες υγιούς δέρματος και 65.000 εικόνες από κλινικές περιπτώσεις. Η AI λαμβάνει υπόψη την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, το φύλο, τη φυλή και άλλα για να εξάγει τη διάγνωσή της. Από τις 1.000 εικόνες διαφόρων προβλημάτων που δοκίμασε η Google, η AI αναγνώρισε τη σωστή πάθηση στις τρεις πρώτες προτάσεις της στο 84%, ενώ συμπεριέλαβε τη σωστή πάθηση ως ένα από τα πιθανά αίτια στο 97% των δοκιμών.

Το εργαλείο έχει εξασφαλίσει άδεια Τύπου Ι για λειτουργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιατρική συσκευή χαμηλού ρίσκου. Η έρευνα έχει δημοσιοποιηθεί στο Nature Medicine και αν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτήν ως early tester μπορείτε να το κάνετε από εδώ.