Η Amazon γλίτωσε το φόρο των €250 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
13 Μαΐου 2021 09:45
Η Amazon γλίτωσε το φόρο των €250 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της δεύτερης υψηλότερης δικαστικής αρχής της Ευρώπης, ανέτρεψαν την απόφαση φορολόγησης της Amazon με €250 εκατομμύρια. Την απόφαση της φορολόγησης αρχικά είχε πετύχει η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, στα πλαίσια της προσπάθειας των ευρωπαϊκών θεσμών να μειώσουν τη φοροδιαφυγή των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Η υπόθεση της Amazon ξεκίνησε το 2006, όταν η εταιρία καθιέρωσε μία περίπλοκη εταιρική δομή στην Ευρώπη που της επέτρεπε να διοχετεύει όλα τα έσοδά της από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία θυγατρική εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο. Μία τακτική που η Amazon ονόμασε Project Goldcrest από το εθνικό πτηνό του Λουξεμβούργου (χρυσοβασιλίσκος). Το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως αυτή η δομή ήταν παράνομη και επέτρεψε στην Amazon να γλιτώσει €250 εκατομμύρια σε φόρους.

Το Λουξεμβούργο έδωσε παράνομα φορολογικά προνόμια στην Amazon. Ως αποτέλεσμα, τα τρία τέταρτα των κερδών της Amazon δε φορολογήθηκαν. Με άλλα λόγια, επιτράπηκε στην Amazon να πληρώσει τέσσερις φορές λιγότερους φόρους από άλλες τοπικές εταιρίες που υπόκεινται στους ίδιους φορολογικούς κανόνες. – Margrethe Vestager

Η νέα απόφαση των δικαστών βασίζεται στο γεγονός πως η Επιτροπή “δεν απέδειξε επαρκώς πως υπήρξε επιλήψιμη μείωση των φόρων” για τη θυγατρική της Amazon, ακυρώνοντας την απόφαση του 2017 και αποτελώντας ένα ισχυρό χτύπημα στους Ευρωπαίους πολιτικούς που θέλουν να τα βάλουν με τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Στην πιο πρόσφατη οικονομική αναφορά της Amazon, η θυγατρική της κατέγραψε έσοδα €44 δισεκατομμυρίων με ζημία €1.2 δισεκατομμυρίων, οπότε δεν πλήρωσε καθόλου εταιρικό φόρο.