Η ανακάλυψη ενός νέου είδους αδροσαυρίδων αλλάζει αυτά που ξέραμε

Για την προέλευση και την εξέλιξη
02 Μαΐου 2021 11:38
Η ανακάλυψη ενός νέου είδους αδροσαυρίδων αλλάζει αυτά που ξέραμε

Μία διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε ένα νέο είδος αδροσαυρίδων στα νότια νησιά της Ιαπωνίας και το ονόμασε Yamatosaurus izanagii. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, η επικρατούσα αντίληψη έως τώρα ήταν πως οι αδροσαυρίδες μετανάστευσαν από τη Βόρεια Αμερική στην Ασία, αλλά αυτή η ανακάλυψη ανατρέπει αυτή τη θεωρία και δείχνει πως έγινε το αντίθετο. Οι αδροσαυρίδες, φυτοφάγοι δεινόσαυροι γνωστοί για την πλακουτσωτή μούρη τους που θυμίζει πάπια, είναι το πιο κοινό είδος δεινόσαυρου που βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο. Έζησαν κατά τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου, λίγο πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων 65 εκατομμύρια χρόνια πριν και τα απολιθώματά τους βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ασία.

Δεύτερο σημαντικό είναι πως οι ερευνητές παρατήρησαν μία απρόσμενη εξέλιξη στους ώμους και τα άκρα του δεινόσαυρου, που αποκαλύπτει ένα εξελικτικό βήμα στο είδος από δίποδο σε τετράποδο, αλλάζοντας τον τρόπο που ερμηνεύουμε την εξέλιξη.

Τέλος, οι μοναδικές οδοντικές συστοιχίες τους ήταν μάλλον ο λόγος που οι αδροσαυρίδες συναντώνται τόσο συχνά σε όλο τον κόσμο. Είχαν εκατοντάδες δόντια χωρίς κενά, τα οποία όταν φθείρονταν έπεφταν και φύτρωναν νέα στη θέση τους. Η ικανότητά τους να μασούν διαφορετικά είδη φυτών ήταν ο κυρίαρχος λόγος για την ποικιλία τους, το μεγάλο πληθυσμό τους και την εξάπλωσή τους σε διαφορετικά μέρη της Γης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.