Έφυγε από τη ζωή "ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου"

Ο πιλότος της αποστολής Apollo 11, ο Michael Collins
29 Απριλίου 2021 08:47
Έφυγε από τη ζωή "ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου"

Ο “τρίτος” της αποστολής Apollo 11, ο αστροναύτης Michael Collins, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η ανακοίνωση της οικογένειάς του αναφέρει:

Πέρασε τις τελευταίες μέρες του ειρηνικά, με την οικογένειά του στο πλευρό του. Ο Mike πάντα αντιμετώπιζε τις προκλήσεις της ζωής με χάρη και ταπεινότητα και αντιμετώπισε και αυτήν, την τελευταία πρόκληση με τον ίδιο τρόπο. Θα μας λείψει πολύ. Ωστόσο ξέρουμε πόσο τυχερός αισθανόταν ο Mike που είχε αυτή τη ζωή που έζησε.

Ο Michael Collins ήταν αυτός που έμεινε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 11, βλέποντας τους Neil Armstrong και Buzz Aldrin να κατεβαίνουν στην επιφάνειά της με το σεληνιακό lander το 1969. Μάλιστα κατέγραψε μία από τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες της διαστημικής εποχής, στην οποία διακρίνεται το lander που κατευθύνεται στην επιφάνεια και στο βάθος υπάρχει η Γη.

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι η θέα του πλανήτη Γη από μεγάλη απόσταση. Μικροσκοπική, πολύ γυαλιστερή, μπλε και λευκή, φωτεινή, όμορφη, γαλήνια και εύθραυστη.

Ο Collins είχε χαρακτηριστεί ως “ο πιο μοναχικός άνθρωπος του κόσμου”, καθώς η επικοινωνία με τη Γη διακοπτόταν αρκετές φορές όσο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκόπτοντάς τον εντελώς από την επικοινωνία με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Του δόθηκε μάλιστα το παρατσούκλι ο “ξεχασμένος αστροναύτης”. Σε ένα από τα βιβλία του είχε αναφέρει:

Μου άρεσε αυτό το συναίσθημα. Έξω από το παράθυρό μου μπορώ να δω τα αστέρια και αυτό είναι όλο. Εκεί που ήξερα ότι υπάρχει η Σελήνη υπάρχει ένα μαύρο κενό. Ήταν όλο δικό μου. Ήμουν ο αυτοκράτορας, ο καπετάνιος και ήταν αρκετά ευρύχωρα. Είχα ακόμα και ζεστό καφέ.

Ο Collins είναι ο δεύτερος της αποστολής που φεύγει από τη ζωή, αφού ο Armstrong πέθανε το 2012, με τον Aldrin να είναι ο μόνος που βρίσκεται ακόμα εν ζωή. Όταν ρωτήθηκε το 2019 αν σκέφτεται καθόλου το Apollo 11, απάντησε:

Όχι πολύ συχνά. Έζησα μία ήσυχη ζωή. Περπατάω μόνος μου το βράδυ στο δρόμο και αισθάνομαι κάτι πίσω από το δεξί μου ώμο και κοιτάω ψηλά και βλέπω αυτήν τη μικρή λεπτή φέτα εκεί και σκέφτομαι “α, αυτή είναι η Σελήνη. Έχω πάει εκεί”.