Η Κίνα θα εξουσιάζει την τεχνολογία όλου του κόσμου

Ο επικεφαλής κυβερνοκατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί
24 Απριλίου 2021 13:18
Η Κίνα θα εξουσιάζει την τεχνολογία όλου του κόσμου

Η Δύση σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με μία κρίση όσον αφορά την τεχνολογία και την ασφάλεια, αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Jeremy Flemming παραδέχτηκε πως υπάρχει το ρίσκο ότι οι κρίσιμες τεχνολογίες στις οποίες βασιζόμαστε δε θα διαμορφώνονται πλέον από τη Δύση, αλλά από την Κίνα. Οι έξυπνες πόλεις οι οποίες συλλέγουν ένα γιγάντιο ποσό δεδομένων είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε αν σκοπεύουμε να τους φτάσουμε. Το ρίσκο είναι πως η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί με τέτοιο τρόπο με τον οποίο δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια.

Ο Flemming χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα “μεγάλο θηρίο” όσον αφορά την τεχνολογία αλλά τόνισε πως “δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε αυτό δεδομένο”, λέγοντας πως έχει φτάσει η στιγμή “που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε για να ανταγωνιστούμε με τους αντιπάλους μας”.

Το ρίσκο που βλέπω σήμερα είναι πως χάνουμε τον έλεγχο των standards που διαμορφώνουν το τεχνολογικό μας περιβάλλον. Αυτά που διασφαλίζουν πως οι φιλελεύθερες δημοκρατικές μας απόψεις αποτυπώνονται στην τεχνολογία μας. Η συζήτηση σχετικά με το 5G στην πραγματικότητα χάθηκε πριν μια δεκαετία, όταν τα κράτη της Δύσης αποφάσισαν να μην επενδύσουν σε υποδομές… και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε τώρα επιλογές.

Οι έξυπνες πόλεις έχουν ένα τεράστιο αριθμό αισθητήρων και καμερών ενσωματωμένες στις υποδομές τους, ελέγχοντας τα πάντα, από την κίνηση μέχρι τον ηλεκτρισμό και το νερό. Ταυτόχρονα όμως συλλέγουν τεράστια ποσά δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις και τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

Αν δεν ελέγξουμε την τεχνολογία, αν δεν καταλάβουμε την ασφάλεια που απαιτείται για να την ενσωματώσουμε αποτελεσματικά, τότε θα καταλήξουμε με ένα οικοσύστημα όπου τα δεδομένα δε θα χρησιμοποιούνται μόνο προς όφελός μας αλλά θα χρησιμοποιούνται και για να μας παρακολουθούν.

Οι δηλώσεις του Flemming έρχονται σε μία περίοδο που ο Πρωθυπουργός Borris Johnson προσπαθεί να δημιουργήσει το D10 group, μία ομάδα κρατών που αποτελείται από τους G7 συν την Νότια Κορέα, την Ινδία και την Αυστραλία, με σκοπό να αποτελέσουν τον τεχνολογικό ανταγωνισμό της Κίνας.