Το Perseverance παράγει οξυγόνο στον Άρη

Γράφει ξανά ιστορία
22 Απριλίου 2021 13:29
Το Perseverance παράγει οξυγόνο στον Άρη

Το Perseverance της NASA συνεχίζει να γράφει ιστορία στον Άρη, αφού παρήγαγε για πρώτη φορά οξυγόνο στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Το εξάτροχο ρομπότ μετέτρεψε το διοξείδιο του άνθρακα από την Αρειανή ατμόσφαιρα σε μία μικρή ποσότητα οξυγόνου, κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά σε έναν άλλο πλανήτη.

Το επιτυχημένο πείραμα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του MOXIE ή Mars Oxygen In-Situ Resourse Utilization Experiment, το οποίο έχει το μέγεθος τοστιέρας και μπορεί να διαχωρίζει τα άτομα οξυγόνου από τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα, θερμαίνοντάς τα περίπου στους 800 βαθμούς Κελσίου και δημιουργώντας μονοξείδιο του άνθρακα ως υποπροϊόν.

Το πείραμα διήρκησε τόσο ώστε να παράγει αρκετό οξυγόνο που θα έδινε σε έναν αστροναύτη περίπου 10 λεπτά αέρα τον οποίο θα μπορούσε να αναπνεύσει μέσα σε μία στολή. Η επιτυχία του πειράματος ανοίγει το δρόμο για χρήση του συστήματος σε μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Ένας πύραυλος που μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες θα χρειαστεί περίπου 7 τόνους καυσίμων και 25 τόνους οξυγόνου για να φύγει από την επιφάνεια του Άρη. Το να μεταφέρουμε 25 τόνους οξυγόνου από τη Γη στον Άρη σίγουρα δυσκολεύει την αποστολή, ενώ θα ήταν πιο εύκολη η μεταφορά ενός μεγαλύτερου MOXIE ενός τόνου, για να παράγει τους 25 τόνους οξυγόνου στην επιφάνεια του Άρη. Οι αστροναύτες που θα περάσουν ένα χρόνο εκεί υπολογίζεται πως θα χρειαστούν έναν τόνο για αναπνεύσιμο αέρα.