Η Νέα Ζηλανδία θα είναι η πρώτη χώρα με νόμους για την κλιματική αλλαγή

Τολμηρές νομοθετικές προσπάθειες
16 Απριλίου 2021 18:44
Η Νέα Ζηλανδία θα είναι η πρώτη χώρα με νόμους για την κλιματική αλλαγή

Η Νέα Ζηλανδία θα αναγκάσει τις τράπεζες να αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις των επενδύσεών τους στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση. Νομοσχέδιο το οποίο είναι το πρώτο στον κόσμο που θέλει να φέρει διαφάνεια στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του οικονομικού τομέα. Οι κλιματικές αναφορές θα είναι υποχρεωτικές για τις τράπεζες, τις εταιρίες ασφάλισης και τις επενδυτικές εταιρίες.

Το να είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισάγουμε τέτοιους νόμους σημαίνει πως έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε πραγματική ηγεσία και να ανοίξουμε το δρόμο για άλλες χώρες να κάνουν τις αναφορές σχετικά με το κλίμα υποχρεωτικές. Είναι σημαντικό κάθε κομμάτι της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας να μας βοηθά να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα και να κάνουμε τη μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον. Οι νόμοι αυτοί διασφαλίζουν πως οι οικονομικοί οργανισμοί θα αποκαλύπτουν και εντέλει θα αναλάβουν δράση εναντίον των ρίσκων και υπέρ των ευκαιριών που είναι σχετικά με το κλίμα. – David Clark, Υπουργός Εμπορίου

Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, οι κλιματικές αναφορές θα γίνουν υποχρεωτικές από το 2023 και όπως σημειώνει ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, James Saw, μέσω αυτών οι επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού άνθρακα θα γίνουν λιγότερο ελκυστικές.

Πολύ απλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο μηδέν το ισοζύγιο των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, αν ο οικονομικός τομέας δε γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχουν οι επενδύσεις τους στο κλίμα. Οι νόμοι αυτοί θα φέρουν τα κλιματικά ρίσκα στην καρδιά των οικονομικών και εταιρικών αποφάσεων.

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, έχει δεσμευτεί πως η χώρα θα έχει μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050, ενώ θα παράγει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035.