Η πιο λευκή μπογιά του κόσμου αντανακλά το 98.1% του φωτός

Ιδανική για να κρατά τα κτίρια δροσερά
16 Απριλίου 2021 13:27
Η πιο λευκή μπογιά του κόσμου αντανακλά το 98.1% του φωτός

Ερευνητές του Purdue University ανέπτυξαν την πιο λευκή μπογιά του κόσμου και μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που το καταφέρνουν. Τον Οκτώβριο ανέπτυξαν μία λευκή μπογιά που μπορούσε να αντανακλάσει το 95.5% του ηλιακού φωτός και κάνοντας κάποιους πειραματισμούς κατάφεραν τώρα να ανεβάσουν αυτό το ποσοστό στο 98.1%.

Αντανακλώντας τόσο μεγάλο ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας, ελπίζουν πως η χρήση της μπογιάς σε κτίρια θα μπορέσει να τα δροσίσει χωρίς τη χρήση κλιματισμού, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές μας ανάγκες για ψύξη σε μία εποχή κλιματικής κρίσης.

Αν τη χρησιμοποιούσες για να βάψεις μία οροφή 93 τετραγωνικών μέτρων, εκτιμούμε πως θα έπαιρνες ισχύ ψύξης 10 kilowatts. – Xiulin Ruan, επικεφαλής ερευνητής

Οι αντανακλαστικές μπογιές υπάρχουν ήδη στο εμπόριο αλλά καμία δεν μπορεί να πετύχει θερμοκρασίες μικρότερες από αυτές του περιβάλλοντος. Η νέα λευκή μπογιά έχει υψηλή συγκέντρωση θειικού βάριου, του οποίου τα σωματίδια βρίσκονται σε διαφορετικά μεγέθη στην μπογιά, επιτρέποντάς της να αντανακλά μεγαλύτερο εύρος φωτός από ότι αν είχαν το ίδιο μέγεθος. Η ιδανική αυτή αναλογία είναι 60% θειικό βάριο στο ακρυλικό μέσο. Στα πειράματα της ομάδας, η βαμμένη επιφάνεια έμενε σταθερά κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, τουλάχιστον κατά 4.5 βαθμούς Κελσίου, επιτυγχάνοντας την ψυκτική ισχύ 117 watts ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι επιστήμονες ψάχνουν μία μέθοδο παθητικής ψύξης από το 1970. Το θειικό βάριο φαίνεται πως έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι αξιόπιστο και μπορεί να παραχθεί εμπορικά πολύ εύκολα. Η ομάδα έχει καταθέσει την πατέντα της και η μπογιά μπορεί σύντομα να βρεθεί στο εμπόριο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ACS Publications.

Tags: