Ρομποτικός εξωσκελετός στο World Cup 2014

Θα κάνει την αναπηρική καρέκλα μουσειακό έκθεμα
02 Απριλίου 2014 08:05
Ρομποτικός εξωσκελετός στο World Cup 2014

Στις 12 Ιουνίου το απόγευμα στο γήπεδο Arena Corinthians του Sao Paolo, ένας νεαρός παραπληγικός Βραζιλιάνος εξοπλισμένος με εξωσκελετό, θα σηκωθεί από την αναπηρική του καρέκλα, θα περπατήσει μέχρι το κέντρο του γηπέδου και θα κάνει τη σέντρα έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλου 2014, σε μια επίδειξη τεχνολογίας που θα αντικαταστήσει την αναπηρική καρέκλα. Ο διάσημος επιστήμονας Miguel Nicolelis του Duke University στη Βόρεια Καρολίνα, ανέπτυξε αυτή την τεχνολογία μετά από χρόνια δουλειάς με κορυφαίες ομάδες επιστημόνων και μηχανικών από όλο τον κόσμο, σε ένα project που πολύ εύστοχα ονομάστηκε "Walk Again".

Πρόκειται για ένα ρομποτικό εξωσκελετό που ελέγχεται με εγκεφαλικά κύματα. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια τα οποία είναι ενσωματωμένα σε ένα κράνος, ο εγκέφαλος μπορεί να ελέγξει την κίνηση του εξωσκελετού, ο οποίος αποτελείται από ελαφριά κράματα μετάλλου και κινείται υδραυλικά, κάνοντας έτσι την κίνηση που οι μύες των ποδιών δεν μπορούνε πια. Ο Nicolelis έχει εκπαιδεύσει εννέα παραπληγικούς άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 20 εώς 40 χρονών για να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου. Θα έχουν επίσης μία τσάντα στην πλάτη τους, η οποία πέρα από την μπαταρία διάρκειας 2 ωρών, θα έχει και τον υπολογιστή ο οποίος θα αναλύει τα εγκεφαλικά κύματα και θα τα μετατρέπει σε εντολές κίνησης από τους ρομποτικούς βραχίονες του εξωσκελετού.

"Οι κινήσεις είναι πολύ ομαλές, είναι ανθρώπινες κινήσεις, όχι ρομποτικές" δήλωσε ο επιστήμονας. Αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στην πατούσα του εξωσκελετού, ειδοποιούν τον εγκέφαλο πότε το πόδι πατάει έδαφος και σύμφωνα με τους ασθενής που το χρησιμοποιούν, αυτή η "εξαπάτηση" του εγκεφάλου, τους κάνει να αισθάνονται ότι πατάνε σε άμμο παραλίας με γυμνά πόδια. Σκοπός του Nicolelis είναι να αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία και να επεκταθεί σε όλους τους τομείς που προκαλείται παράλυση σε έναν ασθενή.

Tags: