Συνιδρυτής Neuralink: Ένα πραγματικό Jurassic Park είναι μέσα στο όριο των δυνατοτήτων μας

Εντυπωσιάζουν οι δηλώσεις του συνιδρυτή της εταιρίας του Elon Musk
10 Απριλίου 2021 10:16
Συνιδρυτής Neuralink: Ένα πραγματικό Jurassic Park είναι μέσα στο όριο των δυνατοτήτων μας

Η Neuralink ιδρύθηκε από τον Elon Musk το 2016 μαζί με τον Max Hodak και σκοπός της ήταν να θεραπεύσει ασθένειες όπως το Αλτσχάΐμερ και η άνοια, ενώ πρόσφατα πειράματα δείχνουν πως έχει δυνατότητες να δώσει τον έλεγχο ρομποτικών μελών σε παραπληγικούς με τη δύναμη της σκέψης τους.

Ο Max Hodak λοιπόν, “άναψε φωτιές” με ένα tweet του, στο οποίο ισχυρίζεται πως η Neuralink θα μπορούσε να δημιουργήσει το πραγματικό Jurassic Park. Δε θα είναι με γενετικά αυθεντικούς δεινόσαυρους αλλά με 15 χρόνια διασταυρώσεων και γενετικής μηχανικής θα είχαμε νέα είδη.

Ο Hodak δεν εξήγησε πώς η νευροτεχνολογική εταιρία θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχρονους δεινοσαύρους, η προηγμένη φύση της όμως και η σύνδεση του ονόματος του Elon Musk ήταν αρκετά για να πάρει διαστάσεις αυτή η δήλωση.

Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Neuralink από όσο γνωρίζουμε έχει προχωρήσει μέχρι το σημείο να τοποθετήσει εμφυτεύματα στον εγκέφαλο και να “ακούει” τα σήματα των νευρώνων, ενώ απέχει αρκετά από ένα τελικό προϊόν. Ίσως απλά ο Hodak να αναφερόταν με το “εμείς” στην ανθρωπότητα και όχι στην εταιρία. Ωστόσο ούτε ο ίδιος ούτε η εταιρία πρόσφεραν περισσότερες δηλώσεις για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η “ανάσταση” ενός δεινοσαύρου είναι αδύνατη. Οι τεχνολογικές δυνατότητες μπορεί να υπάρχουν, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε DNA δεινοσαύρων καθώς αντίθετα με αυτό που πραγματεύεται η ταινία, το DNA που πήραν από τα κουνούπια παγιδευμένα σε κεχριμπάρι, θα είχε αποδομηθεί εντελώς στη διάρκεια των εκατομμυρίων ετών που πέρασαν.