Το Facebook δε σκοπεύει να ενημερώσει τους χρήστες του αν έχουν πέσει θύματα του leak

Αφού δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό
08 Απριλίου 2021 10:26
Το Facebook δε σκοπεύει να ενημερώσει τους χρήστες του αν έχουν πέσει θύματα του leak

Το Facebook δε σκοπεύει να ενημερώσει κανέναν από το μισό δισεκατομμύριο χρήστες που είδαν τα δεδομένα τους να γίνονται βορά επιτήδειων σε διάφορα forums. Όπως αναφέρει εκπρόσωπός του στο Reuters, δεν υπάρχει νόημα για μια τέτοια κίνηση αφού οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το αναιρέσουν.

Παραδέχτηκε πως τα δεδομένα των χρηστών όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις email και άλλα, έπεσαν στα χέρια hacker από το Σεπτέμβριο του 2019 και τώρα αναρτήθηκαν σε δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Το Facebook κατέληξε στο συμπέρασμα πως το leak των δεδομένων έγινε από το “scraping” των προφίλ, χρησιμοποιώντας μία ευπάθεια στο εργαλείο της πλατφόρμας για το συγχρονισμό των επαφών. Ο εκπρόσωπος του Facebook ισχυρίστηκε πως η εταιρία δεν ήταν σίγουρη για το αν είχε πλήρη γνώση για το ποιοι χρήστες επηρεάστηκαν από αυτό και έτσι δεν μπορεί να τους ειδοποιήσει. Είπε επιπλέον πως οι χρήστες δεν μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα και πως τα στοιχεία  τους είναι ήδη δημόσια διαθέσιμα, οπότε αποφάσισε να μην ειδοποιήσει τους χρήστες.

Να σημειώσουμε πως το leak δεν περιείχε passwords, πληροφορίες υγείας ή οικονομικές πληροφορίες. Ωστόσο τα υπόλοιπα δεδομένα μπορεί να είναι πολύτιμα σε επίδοξους hackers οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν social engineering και phishing επιθέσεις.