Ο άνθρωπος ξεπέρασε τη φύση στις διακυμάνσεις του γλυκού νερού στον πλανήτη

Νέα έρευνα δείχνει το μέγεθος της ανθρώπινης παρέμβασης
07 Απριλίου 2021 12:35
Ο άνθρωπος ξεπέρασε τη φύση στις διακυμάνσεις του γλυκού νερού στον πλανήτη

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γης, η ανθρωπότητα έχει επικρατήσει της φύσης σε έναν από τους τέσσερις πιο πολύτιμους πόρους του πλανήτη, το γλυκό νερό. Στην πρώτη παγκόσμια έρευνα των ανθρώπινων επιπτώσεων στον κύκλο του νερού, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες και μετρήσεις της NASA για να υπολογίσουν τις ποσοτικές αλλαγές στα επίπεδα νερού που υπάρχουν σε 227.386 λίμνες και ταμιευτήρες είτε μικρές είτε μεγάλες.

Κατέληξαν λοιπόν στο εντυπωσιακό συμπέρασμα πως ενώ οι τεχνητές κατασκευές όπως τα φράγματα, αποτελούν μόλις το 3.9% του αποθηκευμένου γλυκού νερού στην επιφάνεια της Γης αλλά παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στον έλεγχο των διακυμάνσεων αυτών των ποσοτήτων.

Οι ταμιευτήρες κατασκευασμένοι από τον άνθρωπο λοιπόν αντιστοιχούν στο 57% των διακυμάνσεων διάθεσης γλυκού νερού στον κόσμο.

Τείνουμε να σκεφτόμαστε τον κύκλο του νερού ως ένα αποκλειστικά φυσικό σύστημα. Η βροχή και το λιωμένο χιόνι πέφτει σε ποτάμια, τα οποία πέφτουν στους ωκεανούς όπου η εξάτμιση ξεκινά τον κύκλο ξανά. Αλλά οι άνθρωποι παρεμβαίνουν ουσιαστικά σε αυτόν τον κύκλο. Η εργασία μας αποδεικνύει πως οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την πλειοψηφία των εποχικών διακυμάνσεων των επιπέδων νερού στη Γη. – Sarah Cooley, γεωφυσικός, Stanford University

Η μελέτη η οποία διήρκησε 22 μήνες, χρησιμοποίησε το δορυφόρο ICESat-2 της NASA ο οποίος κατέγραφε και μετρούσε σώματα νερού μικρά όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Όσο για το πώς αυτό επηρεάζει το περιβάλλον μας; Τα ρίσκα ποικίλουν από αρνητικές επιπτώσεις σε φυσικά οικοσυστήματα λόγω λειψυδρίας, μέχρι τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τους τεχνητούς ταμιευτήρες. Φυσικά υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως ο έλεγχος της παροχής πόσιμου νερού, παραγωγή πράσινης ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα και προστασία από πλημμύρες. Ωστόσο η συνειδητοποίηση πως ο άνθρωπος έχει πάρει τον έλεγχο σε κάτι τόσο φυσικό όπως οι διακυμάνσεις στα επίπεδα του γλυκού νερού είναι μάλλον ανησυχητικό.

Από όλες τις αλλαγές του όγκου στις λίμνες γλυκού νερού σε όλο τον πλανήτη, όλες τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και το λιώσιμο των χιονιών που ανεβοκατεβάζουν τα επίπεδα, οι άνθρωποι έχουν πάρει τον έλεγχο σε σχεδόν το 60% αυτών των διακυμάνσεων. Αυτό είναι μία τεράστια επιρροή στον κύκλο του νερού. Σε όρους επιπτώσεων στον πλανήτη από τον άνθρωπο, εξισώνεται με επιπτώσεις σε εκτάσεις εδάφους και ατμοσφαιρικής χημείας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.