Το Ingenuity ακούμπησε το έδαφος του Άρη

Δε βρίσκεται πλέον υπό την προστασία του Perseverance
05 Απριλίου 2021 09:22
Το Ingenuity ακούμπησε το έδαφος του Άρη

Το μικρό ελικόπτερο της NASA, το Ingenuity, το οποίο είναι το πρώτο κατασκεύασμα του ανθρώπου που θα πετάξει σε έναν εξωγήινο κόσμο, ακούμπησε το έδαφος του Άρη για πρώτη φορά. Το σκάφος βρισκόταν στο κάτω μέρος του Perseverance rover από τότε που προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου και τώρα το rover το άφησε με επιτυχία στο έδαφος.

Έως τώρα  το Ingenuity βασιζόταν για ενέργεια και θερμότητα στην πυρηνική μπαταρία του Perseverance, τώρα όμως θα πρέπει να αποδείξει πόσο ανθεκτικό είναι βασισμένο στη δική του μπαταρία. Θα πρέπει αρχικά να επιβιώσει μερικά παγωμένα βράδια του Άρη και έπειτα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές πτήσης.

Η θερμότητα κρατά το εσωτερικό στους 7 βαθμούς Κελσίου περίπου στις παγωμένες Αρειανές νύχτες που η θερμοκρασία πέφτει στους -90 βαθμούς Κελσίου, προστατεύοντας σημαντικά εξαρτήματα όπως η μπαταρία και κάποια ευαίσθητα ηλεκτρονικά που μπορεί να χαλάσουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τις επόμενες μέρες η ομάδα του Ingenuity θα ελέγξει τη λειτουργία της μπαταρίας και των ηλιακών πάνελ, πριν προχωρήσει στον έλεγχο των μηχανικών στοιχείων και των αισθητήρων. Η πρώτη πτήση αναμένεται να λάβει χώρα στις 11 Απριλίου και θα περιλαμβάνει μία ανύψωση σε ύψος τριών μέτρων και παραμονή σε αυτό το ύψος για 30 δευτερόλεπτα. Θα ακολουθήσουν ακόμα 5 πτήσεις μέσα στο μήνα, κατά τη διάρκεια των οποίων το Ingenuity θα καταγράφει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Να θυμίσουμε πως η πτήση στον Άρη είναι αρκετά πιο περίπλοκή και δύσκολη από τη Γη, αφού η πυκνότητα της ατμόσφαιρας του Άρη είναι μόνο το 1% της Γης ενώ ταυτόχρονα η βαρύτητα είναι το 1/3 του πλανήτη μας. Το 1.8 κιλών ελικόπτερο κόστισε στη NASA $85 εκατομμύρια και αποτελεί ουσιαστικά ένα proof of concept που θα φέρει την επανάσταση στην εξερεύνηση άλλων πλανητών, αφού τα μελλοντικά drones θα μπορούν να κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τα rovers και να καλύπτουν πολύ περισσότερο έδαφος.