Η Xiaomi θα επενδύσει $10 δις για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ανερχόμενη δύναμη η Κίνα
03 Απριλίου 2021 11:40
Η Xiaomi θα επενδύσει $10 δις για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η Xiaomi ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει την επένδυσή της στα ηλεκτρικά οχήματα με $10 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ο στόχος της θα είναι “να προσφέρει ποιοτικά smart ηλεκτρικά οχήματα”, μπαίνοντας σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά αυτοκινήτων που θα περιλαμβάνει τις αντιπάλους της, Apple και Huawei.

Η νέα θυγατρική της Xiaomi θα ξεκινήσει με ένα αρχικό κεφάλαιο $1.5 δισεκατομμυρίου, ενώ επικεφαλής του project θα είναι ο συνιδρυτής της Xiaomi, Lei Jun.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από πολλαπλούς γύρους συνομιλιών με όλους τους συνεργάτες μας και αυτό θα είναι το τελευταίο μεγάλο επιχειρηματικό project της ζωής μου.

Έως τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η εταιρία θα παράγει budget μοντέλα ή θα στοχεύσει την premium αγορά. Στην Κίνα υπάρχουν ήδη εκατοντάδες εταιρίες που ξεκινούν τον αγώνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, προσφέροντας επιλογές από μικρά και οικονομικά αυτοκίνητα των $4.500 έως το high-end Zeekr. 

Σε αυτήν την κούρσα έρχονται να προστεθούν και ξένοι κατασκευαστές που θέλουν να στοχεύσουν την κινεζική αγορά. Η Tesla παράγει το Model Y στο εργοστάσιο της Σαγκάης και η Ford σχεδιάζει να κατασκευάσει εκεί την ηλεκτρική έκδοση της Mustang. Η μηχανή αναζήτησης Baidu μπαίνει και αυτή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η Alibaba συνεργάζεται με την SAIC. Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν πως μέχρι το 2025, το 20% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Κίνα θα αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα.