Xiaomi HyperOS: Τι άλλαξε από το MIUI;

Όλες οι διαφορές
17 Μαρτίου 2024 12:00
Xiaomi HyperOS: Τι άλλαξε από το MIUI;

Μαζί με τα Xiaomi 14, η εταιρία έδωσε στην κυκλοφορία και το νέο της λογισμικό HyperOS, το οποίο βασίζεται στο Android 14, αντικαθιστώντας έτσι το γνωστό MIUI. Οι πρώτοι χρήστες όμως παρατήρησαν πως παρά την αλλαγή ονόματος, δε διέφεραν σημαντικά…τουλάχιστον στην εμφάνιση.

Ωστόσο “κάτω από καπό” έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Το HyperOS χειρίζεται διαφορετικά τους πόρους του hardware και προσφέρει μικρότερες καθυστερήσεις και ταχύτερη αλλαγή μεταξύ εργασιών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις low-end συσκευές. Επιπλέον, χάρη σε βελτιώσεις στον τομέα του αποθηκευτικού χώρου, το HyperOS υπόσχεται 50 μήνες χρήσης χωρίς μείωση επιδόσεων. Επίσης, το νέο OS είναι κατά 3.5GB μικρότερο από το MIUI.

Στον τομέα του design το HyperOS υιοθετεί την Alive Design Philisophy, με δυναμικές και εύθυμες χρωματικές παλέτες οι οποίες εμπνέονται από τη φύση. Νέα animations στην status bar θα προσφέρουν επιπλέον πληροφορίες, όπως η στάθμη μπαταρίας των ακουστικών και ο ρυθμός φόρτισης.

Τα παράθυρα των εφαρμογών είναι πλέον ευέλικτα και προσαρμόζονται σε διαφορετικού τύπου οθόνες, κάνοντας το HyperOS πιο φιλικό στα foldables και στα tablets. Όπως πάντα, μία ευρεία ποικιλία wallpapers, θεμάτων, γραμματοσειρών και εικονιδίων είναι διαθέσιμα από την κοινότητα, ενώ το Always-on χαρακτηριστικό είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο.

Το HyperOS προσφέρει μεγαλύτερη ενσωμάτωση με τις συνδεδεμένες συσκευές του δικτύου σας ή σε συσκευές με τον προσωπικό σας Xiaomi λογαριασμό.

Στον τομέα της AI η Xiaomi διαφημίζει τις ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης στη συσκευή αντί για το σύννεφο, χάρη σε βελτιώσεις στα NPUs των συσκευών. Ωστόσο ακόμα βρίσκονται σε beta στο HyperOS και η κυκλοφορία τους αναμένεται στο κοντινό μέλλον. Μπορείτε να έχετε μία συζήτηση με μετάφραση σε ζωντανό χρόνο ή να παράγετε υπότιτλους σε βίντεο και τρίτες εφαρμογές. Η AI μπορεί επίσης να κρατά σημειώσεις κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων για να μη χρειάζεται να το κάνετε εσείς. Η αναζήτηση στο Gallery γίνεται με φυσική γλώσσα και το λογισμικό θα προσφέρει έξυπνες προτάσεις.

Μιλώντας για φωτογραφίες, πέρα από το συνηθισμένο editing, υπάρχει πλέον και το AI Portrait. Μπορεί να συνθέσει μία δική σας εικόνα αναλύοντας τις υπάρχουσες φωτογραφίες σας στο Gallery. Σημειώστε πως δεν πρόκειται για μία πραγματική φωτογραφία δικιά σας, αλλά για μία τεχνητή που δημιουργεί η AI από όλες τις πραγματικές σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε αυτό το AI Portrait σε όποιο περιβάλλον επιθυμείτε, καθώς η AI θα το συνθέσει στο background.

Στον τομέα της ασφάλειας, το HyperOS διαθέτει το TEE Security System, μία ασφάλεια σε επίπεδο hardware, όπου αποθηκεύονται όλα τα ευαίσθητα δεδομένα σε ένα ανεξάρτητο microkernel, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, δεδομένα προσώπου, κρυμμένα ή κλειδωμένα αρχεία και φωτογραφίες.

Παρόλο λοιπόν που ο χρήστης δε θα καταλάβει μεγάλες διαφορές μεταξύ του HyperOS και του MIUI, έχουν γίνει πολλές εσωτερικές αλλαγές. Μην ξεχνάτε επίσης πως η Xiaomi σκοπεύει να κάνει το HyperOS ένα ενιαίο λογισμικό για όλες τις συσκευές της, από τα τηλέφωνα, τις έξυπνες συσκευές σπιτιού μέχρι τα αυτοκίνητα.