Η Cortana αποσύρεται και η Siri αποκτά νέες φωνές

Αλλαγές και λόγω διάκρισης των φύλων
02 Απριλίου 2021 10:24
Η Cortana αποσύρεται και η Siri αποκτά νέες φωνές

Η Microsoft αποκάλυψε το 2014 τη δική της ψηφιακή βοηθό με σκοπό να ανταγωνιστεί την Siri της Apple. Πήρε το όνομά της από τεχνητή νοημοσύνη Cortana της σειράς Halo της εταιρίας και ξεκίνησε τα πρώτα βήματά της στα Windows phones. Τρία χρόνια μετά, όταν τα εγκατέλειψε, η Cortana παρέμεινε διαθέσιμη για iPhones και Android συσκευές. Τώρα όμως ανακοίνωσε και επίσημα το “θάνατο” της Cortana σε iOS και Android, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει από το προηγούμενο καλοκαίρι. Πλέον, η Cortana θα επικεντρωθεί στην προσφορά βοήθειας σε εφαρμογές παραγωγικότητας, όπως το Outlook και το Teams.

Υπήρχε μία βεβαιότητα πως η Microsoft θα εγκαταλείψει την πελατο-κεντρική εκδοχή της Cortana. Η Alexa της Amazon και το Google Assistant είναι οι ψηφιακοί βοηθοί της αγοράς, αφήνοντας λίγο χώρο για αντιπάλους. Ακόμα και η παντοδύναμη Apple δυσκολεύεται με τη Siri παρά τις τεράστιες επενδύσεις για να αναπτύξει την πλατφόρμα. Η Microsoft πήρε τη λογική απόφαση να χρησιμοποιήσει την Cortana ως μία πλατφόρμα βοήθειας παραγωγικότητας, στενά συνδεδεμένη με τα επιχειρηματο-κεντρικά εργαλεία της και υπηρεσίες. Σταδιακά η Cortana θα ενσωματωθεί βαθιά σε συγκεκριμένες πλατφόρμες της Microsoft αντί να γίνει μία γενική ψηφιακή βοηθός σχεδιασμένη για όλα και για όλους. – Ben Wood, αναλυτής εταιρίας ερευνών CSS

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, στην Apple, η Siri φαίνεται πως θα αποκτήσει δύο νέες φωνές. Επιπλέον, σταματά τη χρήση γυναικείας φωνής ως προεπιλεγμένης. Ο λόγος είναι μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών το 2019 που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χρήση γυναικείων φωνών ως προεπιλογή στις ψηφιακές βοηθούς, “στέλνει το μήνυμα πως οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες, υπάκουες και ανυπόμονες να εξυπηρετήσουν την κάθε εντολή με το πάτημα ενός κουμπιού ή με μία αυστηρή φωνητική εντολή”.

Έτσι, η επιλογή της φωνής της Siri πλέον θα είναι υποχρέωση του χρήστη και όχι της Apple.