Το TESS της NASA ανακάλυψε 2.200 εξωπλανήτες

Τεράστια επιτυχία
29 Μαρτίου 2021 12:00
Το TESS της NASA ανακάλυψε 2.200 εξωπλανήτες

Ο κυνηγός εξωπλανητών TESS της NASA ξεπέρασε κάθε προσδοκία και εντόπισε πάνω από 2.200 πιθανούς πλανήτες από την έναρξη της αποστολής του το 2018. Αρχικά, ο στόχος του ήταν να εντοπίσει μόλις 1.600 πλανήτες. Εκατοντάδες από αυτούς είναι μικρότερου μεγέθους και βραχώδεις, σαν τη Γη, αλλά όχι απαραίτητα κατοικήσιμοι.

Αυτή η “έκρηξη” στην ανακάλυψη εξωπλανητών θα επιτρέψει στους διαδόχους του TESS να ερευνήσουν τις ατμόσφαιρες αυτών των πλανητών προς αναζήτηση νερού, οξυγόνου και άλλων μορίων που μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη ή τη φιλοξενία ζωής. Η πλήρης λίστα των υποψήφιων πλανητών δημοσιεύτηκε στο Arxiv.org.

Μερικές από τις ανακαλύψεις είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες. Ο βραχώδης πλανήτης TOI-700 d βρίσκεται μόλις 100 έτη φωτός μακριά. Ο LHS 3844 b είναι μία καυτή υπερ-Γαία με 11ωρη τροχιά γύρω από το άστρο της. Ο TOI 1690 b επιβίωσε την επέκταση ενός ερυθρού γίγαντα που κατάπιε τους πλανήτες της τροχιάς του και ο TOI 849 b είναι ένας αέριος γίγαντας που είτε έχασε την ατμόσφαιρά του ή δεν είχε ποτέ.

Το TESS βρίσκεται σε μία ευρεία τροχιά μεταξύ Γης και Σελήνης. Η αποστολή του τώρα επεκτάθηκε για να καλύψει τα κενά στις έρευνες των αστρικών χαρτών, του νυχτερινού ουρανού που βλέπουν τόσο τα τηλεσκόπια του βόρειου όσο και του νότιου ημισφαιρίου.

Το ενδιαφέρον είναι να δεις το χάρτη των εξωπλανητών του TESS ώς ένα είδος λίστας πραγμάτων που πρέπει να κάνεις - με 2.000 πράγματα σε αυτήν. Τώρα ο ρόλος της κοινότητας είναι να ενώσει τις τελείες. Είναι εκπληκτικό επειδή ο τομέας είναι τόσο νέος, υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για ανακαλύψεις, αυτές τις “Αχά!” στιγμές. - Natalia Guerrero, Massachusetts Institute of Technology