Το Ever Given αποκολλήθηκε - Πανηγυρισμοί στη διώρυγα του Σουέζ

Όλο το ιστορικό
29 Μαρτίου 2021 10:45
Το Ever Given αποκολλήθηκε - Πανηγυρισμοί στη διώρυγα του Σουέζ

Ένα από τα μεγαλύτερα πλοία εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου, το Ever Given, είχε μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ από τις 23 Μαρτίου, απειλώντας με κρίση την παγκόσμια οικονομία. Το σκάφος μήκους 400 μέτρων και εκτοπίσματος 220.000 τόνων κατάφερε να αποκολληθεί στις 4:30 π.μ., με το πρυμναίο τμήμα του να έχει στρίψει πλέον, ανοίγοντας το κανάλι, το οποίο γέμισε με κόρνες άλλων πλοίων και επευφημίες πληρωμάτων που πανηγύριζαν.

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, όπου εκατοντάδες πλοία αναγκάστηκαν να περιμένουν μία εβδομάδα για να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ άλλα αναγκάστηκαν να κάνουν το γύρο της Αφρικής; Θεωρείται πως τα 20.000 κοντέινερ των 6 μέτρων ήταν αυτά που δέχτηκαν την απότομη ριπή του ανέμου, η οποία έθεσε το γιγαντιαίο πλοίο εκτός πορείας, αν και τα ακριβή αίτια ακόμα ερευνώνται. Έτσι, το Ever Given προσάραξε με την πλώρη στην ανατολική ακτή της διώρυγας και η ορμή του οδήγησε και την πρύμνη του να ακουμπήσει και την άλλη πλευρά.

Αμέσως έσπευσαν στο σημείο ρυμουλκά. Αφού οι προσπάθειες του πληρώματος για απεγκλωβισμό δεν απέδωσαν, ανέλαβαν δράση, χωρίς όμως κι αυτά να καταφέρνουν να ξεκολλήσουν το πλοίο. Τελευταία λύση ήταν το ξεφόρτωμα του Ever Given για να σηκωθεί κατά μερικά μέτρα το πλοίο, κάτι τέτοιο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού η πρόσβαση βαρέων οχημάτων μέσω ξηράς περιορίζεται από την άμμο στις ακτές, ενώ ένας θαλάσσιος γερανός θα χρειαζόταν να ξεφορτώσει ένα-ένα τα κοντέινερ. Οι αρχές έλπιζαν στην άνοδο της παλίρροιας για να βοηθήσει στην απελευθέρωση του πλοίου.

Τελικά, ένας συνδυασμός του έργου των ρυμουλκών, των συνεργείων που έσκαβαν μέρος της όχθης και της παλίρροιας, κατάφεραν να αποκολλήσουν το τεράστιο πλοίο. Όσο ήταν κολλημένο, η οικονομική ζημιά ανερχόταν στα $9.6 δισεκατομμύρια τη μέρα ή αν θέλετε $400.000.000 την ώρα. Σημειώστε πως το 12% του παγκόσμιου εμπορίου περνά από τη διώρυγα του Σουέζ.