YouTuber μηχανικός δημιουργεί ρεαλιστικό φωτόσπαθο πλάσματος που κόβει ατσάλι (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ανασυρόμενη δέσμη 2.200 βαθμών Κελσίου
19 Οκτωβρίου 2020 11:43
YouTuber μηχανικός δημιουργεί ρεαλιστικό φωτόσπαθο πλάσματος που κόβει ατσάλι (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο YouTuber James Hobson και η ομάδα του της Hacksmith Industries στο Οντάριο του Καναδά, δημιούργησαν το πιο ρεαλιστικό μέχρι τώρα φωτόσπαθο που έχουμε δει, το οποίο φτάνει σε θερμοκρασία τους 2.200 βαθμούς Κελσίου, παραπάνω από το σημείο τήξης των περισσότερων μετάλλων. Η αποκάλυψη του lightsaber έγινε στο YouTube κανάλι του, ενώ σύντομα ακολουθεί και νέο video στο οποίο θα το χρησιμοποιήσει για να κόψει και να τρυπήσει αντικείμενα και μέταλλα.

Οπτικά, μοιάζει αρκετά με τα φωτόσπαθα από το σύμπαν του Star Wars και όπως αυτά, η δέσμη πλάσματος μπορεί να ανασυρθεί και να επεκταθεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για να περιοριστεί η ροή του πλάσματος, συνήθως χρησιμποιούνται μαγνητικά πεδία, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα καθιστούσε άχρηστο το φωτόσπαθο μιας και θα έπρεπε να περικλείεται σε πηνία. Για την κατασκευή, ο Hobson χρησιμοποίησε κάτι διαφορετικό. Η δέσμη παράγεται από μίξη προπανίου και οξυγόνου σε υγρή μορφή χρησιμοποιώντας την αρχή της γραμμικής ροής στο στόμιο εξόδου, μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη για τον έλεγχο της ροής νερού στα συντριβάνια.

Η δέσμη είναι πολύ ευθεία και στενή, ενώ αν είχες απλά προπάνιο θα είχες ένα αποτέλεσμα φλογοβόλου. Αλλά επειδή χρησιμοποιούμε κάποια ιδιαίτερα στόμια γραμμικής ροής, μπορούμε να έχουμε πρακτικά μία δέσμη λευκής φωτιάς.

Προσθέτοντας μάλιστα διαφορετικά χημικά μπορεί να αλλάζει το χρώμα της δέσμης. Με βορικό οξύ παίρνει πράσινη δέσμη σαν του Yoda, με χλωριούχο νάτριο (αλάτι) παίρνει κίτρινη σαν της Rey και προσθέτοντας χλωριούχο στρόντιο παίρνει κόκκινο για αυτούς που προτιμούν να περπατήσουν στη σκοτεινή πλευρά.

Ωστόσο η δημιουργία του Hobson δεν είναι ακριβώς…ευκίνητη. Το φωτόσπαθο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με ένα backpack στην πλάτη του χρήστη για να παράγει τη δέσμη.

Ακόμα και με όλο αυτό το νέο εξοπλισμό, δεσμευόμαστε πάλι από τους νόμους της θερμοδυναμικής. Δεν έχουμε μπαταρίες ικανές να αποδώσουν την ισχύ ενός πυρηνικού εργοστασίου – που παρεμπιπτόντως αυτό θα χρειαζόσασταν αν θέλατε ένα lightsaber να λειτουργεί όπως στις ταινίες.