COVID-19 εμβόλια πωλούνται στο darknet έναντι $500

Μαζί με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
26 Μαρτίου 2021 12:59
COVID-19 εμβόλια πωλούνται στο darknet έναντι $500

Ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει πως εμβόλια για την COVID-19 καθώς και πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού πωλούνται στο darknet. Συγκεκριμένα, με τιμές που κυμαίνονται από $500 έως $750 μπορεί κανείς να εξασφαλίσει μία δόση για τα εμβόλια των AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm και Johnson & Johnson. Το BBC δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει αν τα εμβόλια είναι τα πραγματικά. Η εταιρία κυβερνοασφάλειας Check Point παρακολουθεί hacking forums και διάφορες dark αγορές από τον Ιανουάριο και αναφέρει πως οι διαφημίσεις τέτοιου τύπου έχουν τριπλασιαστεί και φτάνουν πλέον τις 1.200, με τους πωλητές να βρίσκονται σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία, ενώ μερικοί από αυτούς υπόσχονται και παράδοση την επόμενη μέρα.

Στο darknet μπορεί να βρει κάποιος και πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έναντι $150. Υπάρχουν μάλιστα και προσφορές τύπου “στα δύο το τρίτο δώρο”. Γεγονός αρκετά ανησυχητικό τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να υιοθετήσει το “Green Digital Certificate” το οποίο θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Η μέθοδος πληρωμής είναι σχεδόν πάντα με κρυπτονομίσματα, ενώ η επικοινωνία είναι ελάχιστη.

Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος πως το να προσπαθεί να αποκτήσει ένα εμβόλιο, ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ COVID-19 με ανεπίσημα μέσα, είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, καθώς οι hackers ενδιαφέρονται περισσότερο για τα λεφτά σας, τις πληροφορίες και την ταυτότητά σας για να τα εκμεταλλευτούν. – Oded Vanunu, επικεφαλής έρευνας ευπαθειών στην Check Point

Ο Vanunu είπε στο BBC πως η ομάδα του αγόρασε ένα εμβόλιο της Sinopharm έναντι $750 αλλά δεν το έχουν παραλάβει ακόμα. Πιστεύει πως πρόκειται για απάτη, όμως λέει πως άλλοι μπορεί να πουλούν τα αυθεντικά. Η Check Point παροτρύνει τις χώρες να υιοθετήσουν ένα QR code σύστημα για όλα τα έγγραφα του εμβολιασμού για να κάνουν τις πλαστογραφήσεις πιο δύσκολες.