Τοξική αμμοθύελλα στο Πεκίνο δημιουργεί μία σουρεαλιστική ατμόσφαιρα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τερμάτισε το δείκτη ποιότητας αέρα
16 Μαρτίου 2021 10:36
Τοξική αμμοθύελλα στο Πεκίνο δημιουργεί μία σουρεαλιστική ατμόσφαιρα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το Πεκίνο πλήττεται από μία από τις χειρότερες αμμοθύελλες της δεκαετίας, η οποία σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση δημιούργησε ένα τοξικό μίγμα το οποίο έκανε πορτοκαλί τους ουρανούς, εξαφάνισε τις κορυφές των ουρανοξυστών και έμοιαζε με ένα σουρεαλιστικό τοπίο βγαλμένο από το Blade Runner 2049. Ο Δείκτης Ποιότητας Αέρα τερμάτισε στο επικίνδυνο 999, τη στιγμή που στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στη Νέα Υόρκη ήταν 26.

Η αμμοθύελλα ήρθε από τη Μογγολία και έφερε τη σκόνη της ερήμου Γκόμπι στην πρωτεύουσα της Κίνας. Να σημειωθεί πως η ίδια αμμοθύελλα άφησε 341 ανθρώπους να αγνοούνται στο πέρασμά της από τη Μογγολία. Πάνω από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν.

 

Από το 1950, η αποψίλωση των δασών που αποτελούσαν ένα φυσικό σύνορο με τη Μογγολία, έκανε χειρότερες της αμμοθύελλες για το Πεκίνο. Από το 1970 ξεκίνησε μία προσπάθεια αναδάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια εκτάρια δέντρων κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία μέχρι το 2050. Το μέτρο φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα, καθώς από τις 26 μέρες που έπλητταν αμμοθύελλες το Πεκίνο τη δεκαετία το ’50, είχαν μειωθεί στις 3 το 2010. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τους ανέμους ισχυρότερους, οδηγώντας σε μεγάλης έντασης φαινόμενα όπως το συγκεκριμένο.

Κατά τη διάρκεια της αμμοθύελλας τα σωματίδια με μέγεθος 10 μικρόμετρα και κάτω (PM10), έφτασαν τα 8.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, 160 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.