Συνεργασία Ρωσίας και Κίνας για ένα διεθνή σταθμό στη Σελήνη

Η Roscosmos απομακρύνεται από τη NASA
10 Μαρτίου 2021 11:33
Συνεργασία Ρωσίας και Κίνας για ένα διεθνή σταθμό στη Σελήνη

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας υπέγραψαν χτες μία αρχική συμφωνία κατανόησης για να συνεργαστούν προς τη δημιουργία ενός διεθνούς επιστημονικού σταθμού στη Σελήνη. Υπό τους όρους της συνεργασίας, οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα “International Lunar Science Station” στο οποίο σκοπεύουν να καλέσουν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Zhang Kejian της CNSA και του Dmitry Rogozin της Roscosmos.

Λεπτομέρειες σχετικά με το project δεν υπάρχουν πολλές και ξέρουμε μόνο πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για τη δημιουργία εγκαταστάσεων στην επιφάνεια ή/και στην τροχιά της Σελήνης, με στόχο αρχικά τη δημιουργία μη επανδρωμένων εγκαταστάσεων και έπειτα την ανθρώπινη παρουσία σε αυτές. Η τοποθεσία των εγκαταστάσεων δεν ανακοινώθηκε, πιθανώς όμως να πρόκειται για το Νότιο Πόλο της Σελήνης, όπου έχει ήδη ανακοινώσει η Κίνα πως θέλει να έχει ανθρώπινη παρουσία καθώς διαθέτει μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ρωσία και η Κίνα έλαμψαν δια της απουσίας τους από το Artemis Accords της NASA, μίας σειράς διμερών συμφωνιών των ΗΠΑ με διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών για την ειρηνική εξερεύνηση του διαστήματος, με κύριους πυλώνες τη διαφάνεια και τη δημοσίευση επιστημονικών δεδομένων. Η Ρωσία, ενώ έχει συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με επιτυχία στο διαστημικό τομέα για πάνω από δύο δεκαετίες, έκρινε πως τα Artemis Accord ήταν πολύ “αμερικανοκεντρικά”. Η νέα συμφωνία Ρωσίας-Κίνας ίσως να σημαίνει πως η στενή σχέση μεταξύ Roscosmos και NASA έρχεται σε ένα τέλμα, με την “κούρσα του διαστήματος” να παίρνει ξανά ζωή για την επιστροφή στη Σελήνη.