Το Facebook γονατίζει μπροστά στην Τουρκία και τις απαιτήσεις της

Θέτει προηγούμενο κυβερνητικής λογοκρισίας
26 Φεβρουαρίου 2021 09:23
Το Facebook γονατίζει μπροστά στην Τουρκία και τις απαιτήσεις της

Ένα νέο σκάνδαλο ταλανίζει το Facebook αφού συμφώνησε να λογοκρίνει μία σελίδα οργάνωσης μετά από απαίτηση κυβέρνησης και συγκεκριμένα της Τουρκίας. Όλα ξεκίνησαν το 2018, με την τουρκική επιχείρηση απομάκρυνσης των κουρδικών μειονοτήτων από τη Βόρεια Συρία, γνωστής και ως Afrin offensive. Στο τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγράψει 150.000 Κούρδους πρόσφυγες σε στρατόπεδα προσφύγων, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) έκανε λόγο για εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων.

Εκείνη την περίοδο λοιπόν, η Τουρκία διέταξε το Facebook να μπλοκάρει τη σελίδα της επικρατούσας στρατιωτικής ομάδας στην περιοχή, της YPG, η οποία αποτελείται κυρίως από Κούρδους και είναι η κύρια δύναμη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Εσωτερικά emails του Facebook που δημοσιεύει η ProPublica δείχνουν πως το Facebook επέλεξε να παραμείνει online στην Τουρκία, από το να διαμαρτυρηθεί για λογοκρισία. Έτσι, μπλόκαρε την πρόσβαση χρηστών από την Τουρκία στο Facebook page του YPG. Εδώ να σημειωθεί πως παρά την αντίθετη άποψη της Τουρκίας, οι ΗΠΑ δε θεωρούν το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως αποκαλύπτουν τα mail, η ομάδα διαχείρισης του Facebook προτίμησε το μπλοκάρισμα της σελίδας, παρόλο που αναγνωρίζει πως θέτει προηγούμενο και πως οι ακτιβιστές εκτός Τουρκίας θα παρατηρήσουν την ενέργειά τους και την geo-blocking στρατηγική τους. Παρόλα αυτά, όταν τέθηκε το θέμα στην COO του Facebook, Sheryl Sandberg, καθώς και στον ίδιο τον Mark Zuckerberg, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό. Μάλιστα η απάντηση της Sandberg ήταν μόλις λίγες λέξεις:

Είμαι εντάξει με αυτό.

Το Facebook προσπάθησε να αποκρύψει το ban, αφού δεν αναφέρεται στις αναφορές διαφάνειάς του όπου αποκαλύπτει τους περιορισμούς περιεχομένου. Ακόμα και σήμερα λοιπόν αν κάποιος εντός Τουρκίας επιχειρήσει να βρει τη σελίδα του YPG δε θα τα καταφέρει χωρίς VPN. Μάλιστα, το μήνυμα που εμφανίζεται δεν αναφέρει πως η σελίδα έχει μπλοκαριστεί, αλλά αναφέρει πως “το link μπορεί να μη λειτουργεί ή η σελίδα να έχει αφαιρεθεί”.

Το YPG χρησιμοποιεί ενεργά social media πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube, το Instagram και άλλα, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Το YPG χρησιμοποιεί αυτές τις πλατφόρμες για να προωθήσει τον αγώνα του ενάντια στους τζιχαδιστές και άλλους εξτρεμιστές οι οποίοι επιτίθενται το Συριακό Κουρδιστάν και τη βόρεια Συρία. Οι πλατφόρμες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μία δημόσιας παρουσίας και επικοινωνίας με κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στα social media όλα αυτά τα χρόνια. – YPG

Να σημειώσουμε πως από τις 15.300 αιτήσεις παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2018 από κυβερνητικές υπηρεσίες για να περιοριστεί κάποιο περιεχόμενο, το 10% αυτών προήλθε από την Τουρκία, η οποία έχει ιστορικό λογοκρισίας στο internet. Η Τουρκία έχει καταφέρει να αναγκάσει το Facebook και άλλες πλατφόρμες να διαθέτουν ένα νομικό αντιπρόσωπο στη χώρα, με την απειλή πως θα απαγορεύσει από τους Τούρκους φορολογούμενους τη δυνατότητα να διαφημίζονται και να κάνουν πληρωμές στο Facebook.