Όχι, οι λευκές κουκίδες σε αυτήν την εικόνα δεν είναι άστρα

Αστρονόμοι δίνουν στη δημοσιότητα έναν από τους πιο λεπτομερείς χάρτες
22 Φεβρουαρίου 2021 10:28
Όχι, οι λευκές κουκίδες σε αυτήν την εικόνα δεν είναι άστρα

Με μία πρώτη ματιά, η παραπάνω εικόνα σίγουρα μοιάζει με μία συνηθισμένη εικόνα του νυχτερινού ουρανού με τα άστρα του. Αν κοιτάξετε όμως καλύτερα, θα διαπιστώσετε πως δεν πρόκειται για άστρα. Πρόκειται για 25.000 μαύρες τρύπες, αποτελώντας τον πιο λεπτομερή χάρτη μαύρων τρυπών σε χαμηλές συχνότητες, ένα αστρονομικό επίτευγμα που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών δουλειάς με εξαιρετικά δύσκολα δεδομένα. Έπρεπε να εφεύρουμε νέες μεθόδους για να μετατρέψουμε τα ραδιοκύματα σε εικόνες στον ουρανό. – Francesco de Gasperin, Πανεπιστήμιο του Αμβούργου

Οι μαύρες τρύπες όταν δεν αλληλεπιδρούν με κάποιο σώμα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν αφού δεν έχουν μεγάλα επίπεδα ακτινοβολίας. Όταν όμως ελκύουν υλικό (σκόνη και αέρια), οι δυνάμεις που ασκούνται παράγουν ακτινοβολία σε πολλά μήκη κυμάτων και μπορούμε να τα εντοπίσουμε στο άπειρο σύμπαν. Αυτά τα ραδιοκύματα κάτω των 100MHz εντοπίσαμε με το LOFAR τηλεσκόπιο, το οποίο αποτελείται από 20.000 κεραίες σε 52 τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Οι παρεμβολές της ιονόσφαιρας ξεπεράστηκαν με έναν αλγόριθμο ο οποίος έτρεχε σε υπερυπολογιστές για 256 ώρες.

Μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης software, είναι υπέροχο να βλέπουμε πως λειτούργησε σωστά. – Huub Rottgering, αστρονόμος Leiden Observatory, Ολλανδία

Η έρευνα θα προσφέρει νέα δεδομένα σε όλων των ειδών αστρονομικών αντικειμένων και φαινομένων, ενώ μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα που δε γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε συχνότητα κάτω των 50MHz.

Αυτό θα επιτρέψει τη μελέτη σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλών συχνοτήτων στο φάσμα των ραδιοκυμάτων, προσφέροντας μοναδική γνώση στα μοντέλα φυσικής των γαλαξιών και άλλων πεδίων έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Astrophysics.