Το Dubai ιδρύει δικαστήριο για την επίλυση διαστημικών διαφορών

Προβλέπονται σύντομα συγκρούσεις συμφερόντων
14 Φεβρουαρίου 2021 12:02
Το Dubai ιδρύει δικαστήριο για την επίλυση διαστημικών διαφορών

Το Dubai ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός “διαστημικού δικαστηρίου” για να επιλύονται εμπορικές διαφορές. Το τριμελές δικαστήριο θα έχει την έδρα του στο Dubai International Financial Centre (DFIC) Courts, ένα ανεξάρτητο κέντρο εκπροσώπευσης εμπνευσμένο από το Αγγλικό δίκαιο και βασισμένο σε διεθνείς νόμους. Από το 2004, τα DFIC Courts έχουν προσφέρει τη δυνατότητα σε ξένες εταιρίες να εκπροσωπευτούν στις εμπορικές διαμάχες τους όταν δεν υπάρχουν δικαστήρια εξειδικευμένα σε ορισμένους τομείς.

Οι νόμοι του διαστήματος προέρχονται από διεθνείς συμβάσεις και ψηφίσματα, όπως η Outer Space Treaty των Ηνωμένων Εθνών από το 1967. Λαμβάνονται επίσης υπόψη οι διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες κρατών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι κρατικοί οργανισμοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο διάστημα. Ο ιδιωτικός τομέας ανθίζει και οι εταιρίες δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα κράτη.

Μία δομημένη διαστημική βιομηχανία, υποστηριζόμενη από ανθρώπους, υποδομές και επιστημονική έρευνα είναι πολύ κοντά. Τα Διαστημικά Δικαστήρια, είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία η οποία θα λειτουργεί παράλληλα, βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα νέο δικαστικό υποστηρικτικό δίκτυο για να εξυπηρετηθούν οι σχολαστικές εμπορικές απαιτήσεις της διεθνούς διαστημικής εξερεύνησης τον 21ο αιώνα. Όσο το διαστημικό εμπόριο γίνεται παγκόσμια υπόθεση, οι περίπλοκες εμπορικές συμφωνίες θα χρειαστούν και ένα καινοτόμο δικαστικό σύστημα το οποίο θα προλαβαίνει τις εξελίξεις. – Zaki Azmi, επικεφαλής δικαστικός στα DIFC Courts

Παραδείγματα δικαστικής επίλυσης διαφορών οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα συμβατικά δικαστήρια, είναι οι διαφωνίες σχετικά με αγορές δορυφόρων ή οι συγκρούσεις μεταξύ δορυφόρων και οχημάτων γενικότερα στο διάστημα. Το νέο διαστημικό δικαστήριο του Dubai θέλει να γίνει το κύριο μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ εταιριών σε όλο τον κόσμο.

Tags: