Το Facebook φιμώνει τη στρατιωτική χούντα στην Μιανμάρ

Λόγω της παραπληροφόρησης
12 Φεβρουαρίου 2021 14:01
Το Facebook φιμώνει τη στρατιωτική χούντα στην Μιανμάρ

Η κατάσταση στην Μιανμάρ παραμένει τεταμένη με τις διαδηλώσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας να συνεχίζονται. Σε μία νέα ανάρτησή του, το Facebook περιγράφει τα μέτρα που λαμβάνει για το χειρισμό της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Σύμφωνα με το ίδιο λοιπόν, μειώνει τη διανομή περιεχομένου που αναρτάται από την “Tatmadaw”, την επίσημη ονομασία των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ, καθώς θεωρεί πως χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για διάδοση παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, το Facebook τραβά κόκκινη γραμμή και ακυρώνει τη δυνατότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών της χώρας να ζητούν την αφαίρεση περιεχομένου μέσω καναλιών που χρησιμοποιούν οι Αρχές. Επίσης, αφαιρεί προληπτικά posts με ρητορική μίσους, ενώ μειώνει και τη διανομή περιεχομένου που υποστηρίζει το πραξικόπημα. Διαγράφει μαζικά posts τα οποία ισχυρίζονται πως υπήρξε νοθεία ή ξένος δάκτυλος στις εκλογές Νοεμβρίου, καθώς και posts τα οποία καλούν ανθρώπους να φέρουν όπλα σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Από την άλλη, πάροχοι τηλεφωνίας αποκλείουν το Facebook από τους πολίτες, κατόπιν εντολής των στρατιωτικών, καθώς “συμβάλει στην αύξηση της αστάθειας στη χώρα”.

Σε κάθε περίπτωση, το Facebook λαμβάνει μία ξεκάθαρη πολιτική θέση, τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση για αποκατάσταση των υπηρεσιών internet στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η ελευθερία της έκφρασης.