Hacker προσπάθησε να δηλητηριάσει το πόσιμο νερό μίας ολόκληρης πόλης

Υπάλληλος του δήμου πρόλαβε τη ζημιά
09 Φεβρουαρίου 2021 10:49
Hacker προσπάθησε να δηλητηριάσει το πόσιμο νερό μίας ολόκληρης πόλης

Hackers εισέβαλαν στο σύστημα διαχείρισης πόσιμου νερού μία πόλης 15.000 κατοίκων στην Florida των ΗΠΑ, με σκοπό να δηλητηριάσουν το νερό με την αύξηση ενός πρόσθετου χημικού σε επικίνδυνα επίπεδα. Οι hackers απέκτησαν πρόσβαση στον υπολογιστή διαχείρισης του πρόσθετου μέσω TeamViewer, πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση σε περίπτωση τεχνικής υποστήριξης.

Ο υπάλληλος καθόταν εκεί και έβλεπε τον υπολογιστή, όπως έπρεπε να κάνει και ξαφνικά βλέπει ένα pop up παράθυρο πως κάποιος έχει πρόσβαση στον υπολογιστή. Αμέσως μετά βλέπει πως κάποιος κουνάει το ποντίκι και ανοίγει προγράμματα για να ρυθμίσει το σύστημα. - Bob Gualtieri, Σερίφης πόλης Oldsmar

Οι hackers αύξησαν την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου (ή αλλιώς καυστικό νάτριο) το οποίο χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για να ελεγχθεί η οξύτητα του νερού. Μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και οι hackers αύξησαν το χημικό από 100 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) σε 11.100 ppm.

Ο hacker βγήκε από το σύστημα και ο υπάλληλος μείωσε αμέσως ξανά το χημικό στα προηγούμενα επίπεδα. Ο υπάλληλος ειδοποίησε γρήγορα τον προϊστάμενό του, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε το σερίφη της πόλης. Ο δήμαρχος ωστόσο τόνισε πως ακόμα κι αν η αντίδραση του υπαλλήλου δεν ήταν άμεση, οι εγκαταστάσεις έχουν κι άλλες δικλείδες ασφαλείας που θα απέτρεπαν τις ποσότητες νερού με αυξημένο χημικό να έφταναν στις βρύσες των καταναλωτών.

Το FBI και οι μυστικές υπηρεσίες ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμα αν η επίθεση προήλθε από το εσωτερικό των ΗΠΑ ή από το εξωτερικό. Το περιστατικό όμως προβληματίζει τους ειδικούς ασφαλείας, οι οποίοι βλέπουν ολοένα και περισσότερες επιθέσεις στις υποδομές πόλεων, είτε στα δίκτυα ηλεκτρισμού, είτε σε νοσοκομεία είτε σε άλλους τομείς απαραίτητους για τη λειτουργία της κοινωνίας σε πληθυσμούς μερικών χιλιάδων, ακόμα και εκατομμυρίων.