Ανατροπή στη συνεργασία Hyundai-Apple - Σταμάτησαν οι συνομιλίες

Μετά από την παύση της προηγούμενης εβδομάδας
08 Φεβρουαρίου 2021 10:31
Ανατροπή στη συνεργασία Hyundai-Apple - Σταμάτησαν οι συνομιλίες

Οι φήμες γύρω από το Apple Car έχουν φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες και οι πληροφορίες για τη συνεργασία Hyundai και Apple βλέπουν διαρκώς τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στη μυστικοπαθή Apple. Έτσι, υπήρξαν φήμες για παύση των συνομιλιών μεταξύ των δύο εταιριών την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα, ρεπορτάζ τόσο του Bloomberg όσο και του Reuters αποκαλύπτει πως στελέχη της Hyundai και της θυγατρικής της, Kia, δήλωσαν ότι δε βρίσκονται πλέον σε συνομιλίες με την Apple σχετικά με την ανάπτυξη ενός αυτόνομου αυτοκινήτου.

Αμέσως, οι μετοχές της Hyundai και της Kia έπεσαν 8.4% και 13.3% αντίστοιχα.

Δε δόθηκε λόγος για το σταμάτημα των διαπραγματεύσεων, γίνεται λόγος όμως για δυσαρέσκεια από πλευράς Apple για την βιαστική ανακοίνωση της συνεργασίας τους από πλευράς Hyundai. Υπάρχει επίσης η δυσαρέσκεια στελεχών της Hyundai για την ίδια τη φύση της συνεργασίας με την Apple. Σε συνδυασμό, αυτά τα γεγονότα φαίνεται πως ήταν αρκετά για να σταματήσουν τη συνεργασία των δύο εταιριών.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως δεν υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες. Σε κάθε περίπτωση, τα πλάνα της Apple δεν αναμένεται να επιβραδυνθούν, αφού ταυτόχρονα η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με έξι ακόμα εταιρίες. Η Hyundai επίσης κρατάει όλες τις πόρτες ανοιχτές.

Οι συνομιλίες μπορεί να τελείωσαν με την Apple αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα ακυρώσουν τη στρατηγική της Hyundai, επειδή η αυτοκινητοβιομηχανία ήδη έχει σχέδια για ηλεκτρικά οχήματα υπό το Ioniq brand. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα η Hyundai και η Kia να συνεργαστούν με άλλους κατασκευαστές για την πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων τους. – Lee Jae-il, αναλυτής Eugene Investment & Securities Co.