Πέρασε το USA Freedom Act

Αντικατέστησε το  Patriot Act
04 Ιουνίου 2015 08:14
Πέρασε το USA Freedom Act

Με 67 ψήφους υπέρ και 32 κατά, η Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισε το Freedom Act και μετά και την υπογραφή από τον Obama, έγινε νόμος του κράτους. Το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε ως αντικαταστάτης του Patriot Act, το οποίο έχει λήξει εδώ και μια εβδομάδα. Το τμήμα 215 του Patriot Act επέτρεπε τη μαζική παρακολούθηση των τηλεφωνικών αρχείων από την NSA και εξαιτίας του δεν πέρασε από τη Γερουσία η ανανέωση του. Παρόλα αυτά, η ψήφιση του Freedom Act θα δώσει παράταση στη συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων του Patriot Act για 6 μήνες, δίνοντας στην NSA χρόνο να κλείσει το πρόγραμμα.

Το Electronic Frontier Foundation και η American Civil Liberties Union χαιρέτισαν την ψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας όμως πως αυτή είναι μόνο μία μερική νίκη στον αγώνα για την ιδιωτικότητα.

Η ψήφιση του USA Freedom Act είναι σταθμός στα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών. Είναι το πιο σημαντικό νομοσχέδιο παρακολούθησης από το 1978 και η ψήφιση του δείχνει πως οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να δώσουν λευκή επιταγή στις υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι μια απόδειξη στη σημασία των αποκαλύψεων του Snowden και στη σκληρή δουλειά των νομοθετών και από τις δύο πλευρές. Κανείς δεν πρέπει όμως να κάνει το λάθος να πιστέψει πως το νομοσχέδιο είναι μια διεξοδική αναμόρφωση. Το νομοσχέδιο αφήνει ανέγγιχτες μερικές από τις πιο αδιάκριτες και υπερβολικές εξουσίες της κυβέρνησης και κάνει μόνο μερικές μικρές ρυθμίσεις στις απαιτήσεις διαφάνειας”.

Tags: