Η Tesla ανακαλεί 135.000 οχήματα...με το ζόρι

Μετά την πίεση των αρχών
04 Φεβρουαρίου 2021 08:43
Η Tesla ανακαλεί 135.000 οχήματα...με το ζόρι

Η Εθνική Αρχή Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) των ΗΠΑ είχε ζητήσει από την Tesla να ανακαλέσει αρκετά μοντέλα της λόγω προβλημάτων στην touch οθόνη τους και τώρα φαίνεται πως η Tesla συμμορφώνεται. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η εταιρία προχωρά σε ανάκληση 135.000 οχημάτων, μεταξύ των οποίων τα Model S (2012-2018) και τα Model X (2016-2018). Όπως αναφέρεται, μοντέλα με Tegra 3 chip έχουν τον κίνδυνο να χάσουν την touchscreen λειτουργία της οθόνης τους, στερώντας από τον οδηγό σημαντικές λειτουργίες όπως η κάμερα της όπισθεν, τα φλας και οι ρυθμίσεις ξεπαγώματος.

Η ανάκληση ξεκινά επίσημα στις 30 Μαρτίου και οι τεχνικοί της Tesla θα αντικαταστήσουν τις ελαττωματικές πλακέτες από όσα οχήματα χρειαστεί. Ωστόσο η Tesla δε συμφωνεί με την εισήγηση της NHTSA. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν φθείρεται η eMMC flash storage κάρτα των 8GB, με την Tesla να θεωρεί παράλογο να περιμένει κάποιος να αντέξει η κάρτα για όλη τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου, χαρακτηρίζοντάς το “οικονομικά, αν όχι τεχνολογικά, ακατόρθωτο”. Σημειώνει επίσης πως προχωρά στην ανάκληση, όχι επειδή πιστεύει πως είναι το σωστό, αλλά επειδή θέλει να λήξει την έρευνα των αρχών και να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών.

Ο ρυθμός φθοράς επηρεάζεται πολύ από την ενεργή χρήση της κεντρικής οθόνης, ακόμα περισσότερο όταν το όχημα κινείται ή φορτίζει, δίνοντάς της μία λογική μέση ημερήσια χρήση 1.4 κύκλων, την αναμενόμενη διάρκεια ζωής 5-6 χρόνων. Η eMMC flash μνήμη φυσικά φθείρεται, έχει πεπερασμένη διάρκεια ζωής (όπως ξέρει η NHTSA) και μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση κατά τη διάρκεια ζωής του οχήματος. – Al Prescott, επικεφαλής νομικών της Tesla

Ο Prescott τόνισε πως θα ήταν παράλογο από τις αρχές να περιμένουν τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου να λειτουργούν σωστά για ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του.