Μούμια με χρυσή γλώσσα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Θεωρείται πως μπορούσε να μιλάει στους θεούς
02 Φεβρουαρίου 2021 11:07
Μούμια με χρυσή γλώσσα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Αρχαιολόγοι στην αρχαία τοποθεσία Taposiris Magna της Αιγύπτου, ανακάλυψαν 16 τάφους σκαμμένους στους βράχους. Ο ένας εξ αυτών περιείχε μία μούμια ηλικίας 2.000 ετών η οποία είχε μία γλώσσα από χρυσό. Η ομάδα των αρχαιολόγων υποθέτουν πως η γλώσσα του ατόμου αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της μουμιοποίησης και αντικαταστάθηκε από χρυσό, έτσι ώστε ο θανών να μπορέσει να μιλήσει στο θεό του Κάτω Κόσμου, Όσιρις, στη μεταθανάτια ζωή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο άνθρωπος είχε κάποια δυσκολία έκφρασης κατά τη διάρκεια της ζωής του, ούτε γνωρίζουν γιατί χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά χρυσός για τη γλώσσα.

Το είδος των τάφων ήταν πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών περιόδων και μέσα σε αυτούς βρέθηκαν αρκετές μούμιες. Πολλές είχαν διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο τα πέτρινα προσωπεία τους διασώθηκαν, επιτρέποντας στους αρχαιολόγους να δουν πώς έμοιαζε ο καθένας. Μία από τις “μάσκες θανάτου” καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μιας γυναίκας, ενώ την απεικονίζει να χαμογελά.

Δύο από τις υπόλοιπες μούμιες βρέθηκαν με κομμάτια παπύρων, τα οποία τώρα αναλύονται και μελετούνται. Το ενδιαφέρον είναι πως κομμάτια των παπύρων είναι καλυμμένα με γύψο και έχουν χρυσά διακοσμητικά του Όσιρις.

Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για το πότε πέθαναν οι μούμιες που βρήκανε στους τάφους, είναι σίγουροι όμως πως πρόκειται για μια εποχή που βασίλευε είτε η Δυναστεία των Πτολεμαίων (300π.Χ.-30π.Χ.) ή η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η οποία ανέλαβε την εξουσία  μετά το θάνατο της Κλεοπάτρας (30π.Χ.).