Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον η κύρια πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

Ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα
26 Ιανουαρίου 2021 09:50
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον η κύρια πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

Μία νέα μελέτη που εκδόθηκε χτες, αποκαλύπτει πως η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα οι ανανεώσιμες πηγές παρήγαγαν το 38% του ηλεκτρισμού στην Ε.Ε., με τα ορυκτά καύσιμα να ακολουθούν με 37%. Το υπόλοιπο ποσοστό παράχθηκε από την πυρηνική ενέργεια.

Το ότι προηγήθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Ωστόσο, ας μην επαναπαυθούμε. Τα προγράμματα επαναφοράς μετά την πανδημία πρέπει να συμβαδίζουν με τις επιταχυνόμενες κλιματικές δράσεις. – Patrick Graichen, Διευθυντής Agora Energiewende

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030 είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μισό σε σχέση με το 1990 και η συνολική εξαφάνισή τους μέχρι το 2050. Η αιολική και ηλιακή παραγωγή ενέργειας είδε 10% αύξηση μέσα στο 2020, ενώ άλλες μορφές ανανεώσιμων, όπως η υδροηλεκτρική, παρέμειναν σταθερές. Η παραγωγή ενέργειας από τον άνθρακα όμως είδε πτώση 20%. Το μισό από αυτήν την πτώση αποδίδεται στην αύξηση παραγωγής της αιολικής και ηλιακής, ενώ το υπόλοιπο αποδίδεται στην αύξηση του φυσικού αερίου καθώς και στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ενέργεια που παράχθηκε μέσω άνθρακα το 2020 είναι η μισή από αυτήν που ήταν το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σημείωσε ρεκόρ πτώσης με 10%, λόγω του μόνιμου κλεισίματος αντιδραστήρων σε Γερμανία και Σουηδία, ενώ αυτή η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί.

Συνολικά, ο ηλεκτρισμός που παράχθηκε στην Ευρώπη το 2020 ήταν 29% πιο “καθαρός” από αυτό που ήταν το 2015. Το 2015 κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού παρήγαγε 317 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το 2020 μόλις 226 γραμμάρια.