Η Πολωνία θέλει να κάνει παράνομη τη λογοκρισία που ασκούν τα social media

Απαιτεί ενωμένη στάση από την Ευρώπη
19 Ιανουαρίου 2021 11:36
Η Πολωνία θέλει να κάνει παράνομη τη λογοκρισία που ασκούν τα social media

Η Πολωνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που καταδίκασαν την απενεργοποίηση του λογαριασμού Twitter του Donald Trump και τώρα προωθεί νέα νομοθεσία η οποία θα απαγορεύει στις social media εταιρίες να διαγράφουν περιεχόμενο και λογαριασμούς αν δεν παραβιάζουν τους νόμους του κράτους και όχι απλά τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα έως και €11 εκατομμυρίων αν δεν επανέλθουν τα σβησμένα posts ή λογαριασμοί. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός “συμβουλίου ελευθερίας του λόγου”, το οποίο θα έχει την εξουσία να διατάζει δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter να επαναφέρουν το σβησμένο περιεχόμενο. Οι χρήστες social media στην Πολωνία που έχουν μπλοκαριστεί ή τους έχει σβηστεί περιεχόμενο, θα μπορούν να καταθέτουν ένσταση απευθείας στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι αναγκασμένη να απαντήσει μέσα σε 24 ώρες.

Συχνά, τα θύματα ιδεολογικής λογοκρισίας είναι επίσης αντιπρόσωποι διαφόρων ομάδων που λειτουργούν στην Πολωνία, οι οποίοι βλέπουν το περιεχόμενό τους να αφαιρείται ή να μπλοκάρεται απλά επειδή εκφέρουν απόψεις και αναφέρουν αξίες οι οποίες είναι απαράδεκτες. – Zbigniew Ziobro, Υπουργός Δικαιοσύνης

Η πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, επικαλέστηκε ανώνυμη κυβερνητική πηγή για να αποκαλύψει πως ο Πρωθυπουργός της χώρας, Mateusz Morawiecki, πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει σε παρόμοια μέτρα. Το ban του Trump προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τον Morawiecki να δηλώνει πως “η λογοκρισία δεν πρέπει και δε θα γίνει αποδεκτή”, ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel το αποκάλεσε την απόφαση του ban “προβληματική”.