Η Ουγγαρία ετοιμάζει κυρώσεις για τους social media γίγαντες

"Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορούν απλά να μας σβήσουν"
19 Ιανουαρίου 2021 11:07
Η Ουγγαρία ετοιμάζει κυρώσεις για τους social media γίγαντες

Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Judit Varga, δήλωσε χτες πως θα ερευνήσει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στις social media εταιρίες για αυτό που αποκαλεί “συστηματική κατάχρηση της ελευθερίας του λόγου”. Η Varga θα συναντήσει την αρχή ανταγωνισμού της Ουγγαρίας αυτή τη βδομάδα για να συζητήσουν το είδος των προστίμων για “άδικες εμπορικές πρακτικές”, ενώ θα συγκαλέσει και συνάντηση της επιτροπής ψηφιακής ελευθερίας της χώρας.

Πριν μερικές μέρες, η Varga είχε ασκήσει κριτική στους παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες λέγοντας πως “μπορούν απλά να μας σβήσουν”.

Το shadowban είναι η μυστική προσπάθεια των παρόχων social media για πολιτικούς λόγους, να περιορίσουν την ορατότητα και την πρόσβαση στα προφίλ χρηστών χωρίς τη γνώση τους για αυτό. Για να μειώσει το reach, το Facebook επίσης περιορίζει την ορατότητα χριστιανικών, συντηρητικών, δεξιών απόψεων, Έχω προσωπική εμπειρία από αυτό.

Το γραφείο της Υπουργού δεν απάντησε σε ερωτήσεις για λεπτομέρειες γύρω από τις κατηγορίες της Varga πως το Facebook περιόρισε την ορατότητα των posts της. Το Facebook επίσης δε σχολίασε τις δηλώσεις της Υπουργού.

Η Varga θεωρεί πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μέχρι τότε χρειάζονται άμεσες δράσεις. Οι δηλώσεις της Varga έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση πως οι εταιρίες που θα αφαιρούν posts τα οποία θα θεωρούν προσβλητικά, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα.