Η Tesla πρέπει να ανακαλέσει 158.000 οχήματα

Λόγω προβλημάτων στην οθόνη
19 Ιανουαρίου 2021 10:26
Η Tesla πρέπει να ανακαλέσει 158.000 οχήματα

Τα Model S και Model X της Tesla βρίσκονται σε κυκλοφορία εδώ και χρόνια, αλλά μόλις τώρα η Εθνική Αρχή Ασφαλείας Αυτοκινητόδρομων των ΗΠΑ (NHTSA) ζητά από την εταιρία να ανακαλέσει και τα δύο οχήματα από τους δρόμους. Και αυτό, λόγω προβλημάτων που προκύπτουν από την οθόνη του αυτοκινήτου, την πίσω κάμερα, το θερμαντήρα των παραθύρων και άλλα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις οθόνες. Καθώς όλος ο έλεγχος του αυτοκινήτου γίνεται από την κεντρική οθόνη, τυχόν προβλήματα σε αυτήν αποτρέπουν την πρόσβαση σε κρίσιμα συστήματα και πληροφορίες, όπως η παρακολούθηση της ταχύτητας, ο έλεγχος του κλιματισμού κλπ.

Η Tesla πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να βάλει την ασφάλεια των πελατών της πρώτα από όλα και αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τουλάχιστον να ακολουθήσει το νόμο ο οποίος κάνει ξεκάθαρο πως πρέπει να ανακαλέσουν αυτά τα οχήματα και να φτιάξουν αυτό το ελάττωμα αμέσως. Η NHTSA πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους του πόρους της για να διασφαλίσει την ανάκληση και να θέσει την Tesla υπεύθυνη αν δεν την πραγματοποιήσει, μιας και τα αρχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως η εταιρία ήξερε για αυτό το ελάττωμα εδώ και πάρα πολύ καιρό. – David Friedman, Αντιπρόεδρος Consumer Reports και πρώην υποδιευθυντής NHTSA

Η NHTSA εντόπισε πως ένα ελαττωματικό στοιχείο της οθόνης προκαλεί πάγωμα στην media control unit (MCU) σε ορισμένα μοντέλα Model S 2012-2018 και Model X 2016-2018. Το πρόβλημα επηρεάζει επίσης το φλας αλλαγής κατεύθυνσης, τις ειδοποιήσεις προς τον οδηγό και το προηγμένο σύστημα υποστήριξης οδήγησης (ADAS). Υπεύθυνο μάλλον είναι το NVIDIA Tegra 3 chip με ενσωματωμένη μνήμη 8GB, η οποία καταναλώνεται κάθε φορά που εκκινείται το αυτοκίνητο, οδηγώντας την MCU να κρασάρει.

Με τα σύγχρονα αυτοκίνητα όπως τα Tesla, η κεντρική οθόνη ελέγχει πολλά περισσότερα από το ράδιο. Η μεγάλη οθόνη προσφέρει πρόσβαση σε πολλά σημαντικά συστήματα ασφαλείας. Η εξάρτηση από αυτές τις οθόνες θα αυξηθεί όσο συνεχίζεται αυτή η τάση. Στα νέα μοντέλα 3 και Y, οι οδηγοί δεν μπορούν να δουν καν την ταχύτητά τους ή τη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, χωρίς την κεντρική οθόνη. – Jake Fisher, επικεφαλής δοκιμών Consumer Reports Auto Test Center

Η Tesla δεν έχει απαντήσει επίσημα ακόμα στην αίτηση για ανάκληση, αλλά εκτιμάται πως πρόκειται για 158.000 Model S και X.