O Πρόεδρος της Samsung επιστρέφει στη φυλακή

Εκ νέου καταδίκη για την υπόθεση δωροδοκίας
18 Ιανουαρίου 2021 10:13
O Πρόεδρος της Samsung επιστρέφει στη φυλακή

Ο Πρόεδρος της Samsung, Jay Y. Lee καταδικάστηκε σε 2.5 χρόνια φυλάκισης, βάζοντας τέλος στη δικαστική μάχη που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με κατηγορίες δωροδοκίας της Προέδρου της Νότιας Κορέας. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση το 2017, ωστόσο με εφέσεις βγήκε από τη φυλακή στον ένα χρόνο προκαλώντας αντιδράσεις στην κοινωνία της χώρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της έφεσης και όρισε εκ νέου δικάσιμο τον Αύγουστο του 2019, η οποία ολοκληρώθηκε με τη σημερινή απόφαση.

Ο Lee συνελήφθη και κατηγορήθηκε πως χρησιμοποίησε τον πλούτο και την επιρροή του για να προωθήσει τα συμφέροντα της Samsung, με τη βοήθεια της τότε Προέδρου της χώρας, Park Geun-Hye, η οποία με τη σειρά της καταδικάστηκε σε 20 έτη φυλάκισης. Οι εισαγγελείς της χώρας ζητούσαν 12ετή φυλάκιση για τον Lee, για να δώσει το παράδειγμα πως κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο, ούτε καν η Samsung.

Στην τελική του αγόρευση, ο Πρόεδρος της εταιρίας ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε να δημιουργήσει μία “νέα Samsung”, ενώ υποσχέθηκε πως δε θα περάσει η εταιρία στα παιδιά του, αφού το δικαστήριο απέδειξε τα ελαττώματα του “chaebol”, των εταιριών-κολοσσών δηλαδή οι οποίες διοικούνται από οικογένειες. Ο Lee αναμένεται να επιστρέψει στη θέση του Προέδρου μόλις εκτίσει την ποινή του.

Η Samsung δε σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου, παρά μόνο παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη δήλωση των δικηγόρων του Lee.

Η υπόθεση αυτή είναι ουσιαστικά μία παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας μιας εταιρίας από μία πρώην Πρόεδρο που καταχράστηκε την εξουσία της. Βρίσκουμε την απόφαση του δικαστηρίου θλιβερή.