Hackers χτύπησαν την Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας

Άγνωστη η έκταση της ζημιάς
10 Ιανουαρίου 2021 11:29
Hackers χτύπησαν την Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας

Πριν λίγες ώρες χτυπήθηκε η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ) από μία κυβερνοεπίθεση χωρίς προηγούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ίδιο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, παραβιάστηκε μία τρίτη υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων η οποία επέτρεπε το διαμοιρασμό και την αποθήκευση ευαίσθητων πληροφοριών. Ο διοικητής της RBNZ, Adrian Orr, δήλωσε πως η παραβίαση περιορίστηκε και οι λειτουργίες της τράπεζας παραμένουν ασφαλείς.

Εργαζόμαστε στενά με εγχώριους και διεθνείς ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια και με άλλες σχετικές αρχές, στην έρευνα και την αντίδραση σε αυτήν την κακόβουλη επίθεση. Η φύση και το εύρος των πληροφοριών που έχουν πιθανώς εκτεθεί, βρίσκονται ακόμα υπό εκτίμηση, αλλά μάλλον περιέχουν μερικές ευαίσθητες – προσωπικές και εμπορικές – πληροφορίες.

Το σύστημα της RBNZ έχει ασφαλιστεί και βρίσκεται πλέον offline μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το πότε έλαβε χώρα η παραβίαση ή αν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος ευθύνεται.

Θα χρειαστεί χρόνος για να καταλάβουμε τις πλήρεις επιπτώσεις αυτής της παραβίασης και συνεργαζόμαστε με τους χρήστες συστημάτων των οποίων οι πληροφορίες μπορεί να έχουν προσπελαστεί.

Το 2020 η Νέα Ζηλανδία βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων σε διάφορους φορείς, όπως το χρηματιστήριο τον Αύγουστο όπου αχρηστεύτηκαν οι servers του για μία εβδομάδα.

Στην τελική, αν το δεις από την πλευρά του εγκληματία, οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να σου πληρώσουν τα λύτρα ή κάτι τέτοιο, οπότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με επιθέσεις από άλλες κυβερνήσεις. – Dave Parry, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο Auckland University