Solarwinds hack: Τα συστήματα της NSA απέτυχαν παταγωδώς

Ακόμα ψάχνουν την πλήρη έκταση της ζημιάς
03 Ιανουαρίου 2021 11:02
Solarwinds hack: Τα συστήματα της NSA απέτυχαν παταγωδώς

Το “hack της δεκαετίας” φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Ρεπορτάζ των New York Times αποκαλύπτει πως η hacking εκστρατεία μέσω της Solarwinds είχε πολύ μεγαλύτερο βάθος από ότι εκτιμήθηκε αρχικά. Οι εισβολείς δεν είχαν απλά πρόσβαση σε μερικές δεκάδες επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς όπως είχε δηλωθεί αρχικά, αλλά σε πάνω από 250 δίκτυα.

Επιπλέον αποκαλύπτεται πως όλα τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που είχαν εγκαταστήσει NSA και Cyber Command στα ξένα δίκτυα για να εντοπίζουν τις απειλές, απέτυχαν παταγωδώς.

Οι έρευνες στρέφονται στην τοποθεσία του hack, με τους ερευνητές να προσπαθούν να διαπιστώσουν αν παραβιάστηκαν τα γραφεία της Solarwinds σε χώρες όπως η Λευκορωσία, η Τσεχία και η Πολωνία. Η ίδια η Solarwinds έχει αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα επίπεδα ασφάλειάς της και επαναλαμβάνει μόνο πως ήταν ο στόχος μίας “εξεζητημένης και περίπλοκης κυβερνοεπίθεσης”.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις του hack ακόμα ανακαλύπτονται και μάλλον θα περάσουν μήνες πριν μάθουμε την πλήρη έκτασή του.