Ακτιβιστές χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εναντίον των αστυνομικών

Οι όροι αντιστράφηκαν
02 Ιανουαρίου 2021 12:41
Ακτιβιστές χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εναντίον των αστυνομικών

Οι ΗΠΑ γνώρισαν μία πρωτοφανή κατάσταση φέτος με το κίνημα Black Lives Matter εναντίον της αστυνομικής βίας. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί απέκρυπταν το όνομά τους από τη στολή τους έτσι ώστε να μην μπορούν να αναγνωριστούν. Σε μία προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών, ακτιβιστές ανέπτυξαν πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου για να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Αστυνομίας.

Πρακτικά χρησιμοποίησαν τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί η Αστυνομία για να αναγνωρίσει διαδηλωτές.

Για καιρό, όλοι ήξεραν πως οι “μεγάλοι” μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να αναγνωρίσουν και να καταπιέσουν τους “μικρούς”, όμως τώρα πλησιάζουμε το τεχνολογικό σημείο όπου οι μικροί μπορούν να το κάνουν στους μεγάλους. Δεν πρόκειται απλά για την απώλεια της ανωνυμίας. Πρόκειται για την απειλή της κακοφημίας.

Ο καταλογισμός ευθυνών είναι σημαντικός. Πρέπει να ξέρουμε ποιος κάνει τι, ώστε να το αντιμετωπίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τα ρίσκα ανάπτυξης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου χωρίς να σκεφτούμε πρώτα όλες τις πιθανές χρήσεις της. Μάλιστα η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μπορεί ακόμα και να αφαιρέσει ψηφιακά τη μάσκα που μπορεί να φορά κάποιος.