Η Κίνα διατάζει το μεγιστάνα Jack Ma να διαλύσει την αυτοκρατορία του

Το Ant Group επιστρέφει στις ρίζες του
29 Δεκεμβρίου 2020 11:47
Η Κίνα διατάζει το μεγιστάνα Jack Ma να διαλύσει την αυτοκρατορία του

Η Κίνα κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντι στην τεχνολογική αυτοκρατορία του δισεκατομμυριούχου Jack Ma, του συνιδρυτή του Alibaba και ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στη χώρα. Οι Αρχές στο Πεκίνο τον διέταξαν να επιστρέψει την οικονομο-τεχνολογική εταιρία Ant Group στη βασική μορφή της, δηλαδή ως ένας πάροχος υπηρεσιών πληρωμών.

Το Ant Group ξεκίνησε με το Alipay το οποίο έγινε η μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών της Κίνας και γρήγορα επεκτάθηκε σε επενδύσεις, αποταμιευτικούς λογαριασμούς, δάνεια, ασφάλιση και υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Pan Gonsgsheng αποκάλεσε αυτές τις υπηρεσίες παράνομες και απαρίθμησε όλα τα βήματα που πρέπει να πάρει το Ant Group για να σταματήσει τον άδικο ανταγωνισμό, να βελτιώσει την εταιρική του δομή και να κάνει τα πάντα για να είναι συμβατό με το νόμο.

Από την πλευρά της η εταιρία ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει όλες τις αλλαγές που ζητούν οι Αρχές. Ο Ma έχει γίνει ο στόχος των κινεζικών Αρχών εδώ και καιρό. Το Νοέμβριο μπλόκαραν την εισαγωγή του Ant Group στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, ενώ εισήγαγαν και νόμους για να επιβλέπουν τις δραστηριότητες συλλογής δεδομένων των υπόλοιπων εταιριών του. Την παραμονή των Χριστουγέννων ξεκίνησαν και έρευνα για μονοπωλιακές τακτικές στις εταιρίες του μεγιστάνα και κυρίως στο Alibaba.

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν όταν ο μεγιστάνας αποκάλεσε τις κρατικές τράπεζες “ενεχυροδανειστήρια” τα οποία δίνουν αχρείαστα δάνεια. Όπως είχε αναφέρει και ο CEO της Patriarch Organization, Eric Schiffer:

Μερικές φορές είναι δύσκολο να δεις καθαρά και να καταλάβεις ποιοι είναι οι περιορισμοί σου. Έχει όρια. Αυτά τα όρια είναι ο Πρόεδρος Xi. Δεν πρόκειται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.