Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπλοκάρουν τις προσπάθειες παρακολούθησης του Καζακστάν

Η κυβέρνηση υποκλέπτει την HTTPS κίνηση
28 Δεκεμβρίου 2020 08:49
Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπλοκάρουν τις προσπάθειες παρακολούθησης του Καζακστάν

Υπό το πρόσχημα μίας “άσκησης κυβερνοασφάλειας”, η κυβέρνηση του Καζακστάν εξαναγκάζει τους πολίτες της στην πρωτεύουσα Nur-Sultan, να εγκαταστήσουν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό στις συσκευές τους. Αν δεν το κάνουν, δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε  websites του εξωτερικού. Ήδη, το ZDNet αναφέρει πως οι πάροχοι του Καζακστάν έχουν αρχίσει να κόβουν την πρόσβαση των χρηστών σε υπηρεσίες όπως Google, Twitter, Facebook, Instagram, Netflix. Μόλις εγκατασταθεί το πιστοποιητικό, η κυβέρνηση θα μπορεί να υποκλέψει όλη την HTTPS κίνηση από τις συσκευές των χρηστών μέσω μίας τεχνικής που ονομάζεται MitM (Man-in-the-Middle)

Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια του Καζακστάν να παρακολουθήσει τις κινήσεις των πολιτών του στο internet από το 2015. Όπως και τότε έτσι και τώρα, οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple, Google, Microsoft και Mozilla συνεργάζονται για να μπλοκάρουν αυτό το πιστοποιητικό στους browsers τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της σημειώνει πως οι cyber επιθέσεις στο Καζακστάν έχουν αυξηθεί κατά 2.7 φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ισχυρίζεται πως αυτή η άσκηση είναι απαραίτητη, χωρίς να διευκρινίζει όμως τη διάρκειά της.