Τεχνητή νοημοσύνη λύνει πρόβλημα 50ετίας στη βιολογία

Ιστορικό επίτευγμα από την DeepMind της Alphabet
05 Δεκεμβρίου 2020 10:49
Τεχνητή νοημοσύνη λύνει πρόβλημα 50ετίας στη βιολογία

Για περίπου 50 χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν πώς οι πρωτεΐνες αποκτούν την τρισδιάστατη δομή τους. Ο αστρονομικός αριθμός πιθανών συνδυασμών καθιστούν σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη και έως τώρα οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει πως θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος από την ηλικία του σύμπαντος για να προβλέψουμε όλες τις πιθανές θέσεις των μορίων. Η λύση αυτού του προβλήματος θα αποτελούσε ορόσημο στη βιολογία, επιταχύνοντας την έρευνα σε τομείς όπως η παρασκευή φαρμάκων και η πρόβλεψη ασθενειών.

Τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη DeepMind της Alphabet, κατάφερε να προβλέψει την πρωτεϊνική αναδίπλωση λύνοντας και επίσημα το πρόβλημα μισού αιώνα. Η AI μπορεί με μεγάλο βαθμό ακρίβειας να προβλέψει τη δομή των πρωτεϊνών σε μερικές μέρες. Είναι σε θέση να βελτιώνει διαρκώς τις προβλέψεις της βασισμένη στο ιστορικό αναδίπλωσης.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορέσει να δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να σταματήσουν την πορεία μιας ασθένειας ή να διορθώσουν λάθη στην αναδίπλωση που οδηγούν σε νευρολογικές διαταραχές. Θα μπορούσαν ακόμα και να αντιμετωπίσουν πολύ πιο γρήγορα παγκόσμιες απειλές όπως η τωρινή πανδημία COVID-19, προβλέποντας τις οποιεσδήποτε μεταλλάξεις.

Είμασταν κολλημένοι σε ένα πρόβλημα – στην αναδίπλωση πρωτεϊνών – για σχεδόν 50 χρόνια. Το να βλέπω τη DeepMind να λύνει το πρόβλημα, έχοντας εργαστεί προσωπικά σε αυτό για τόσα χρόνια και με τόσα εμπόδια που να με κάνει να αμφισβητώ αν θα έφτανα ποτέ εκεί, είναι μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή. – John Moult, συνιδρυτής CASP

Να σημειωθεί ωστόσο πως η έρευνα δεν έχει περάσει ακόμα από peer review, ούτε έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.