Το Facebook διαγράφει στοιχεία εγκλημάτων πολέμου

Καταπολέμηση διακίνησης αρχαιοτήτων με ακούσιες συνέπειες
03 Δεκεμβρίου 2020 12:04
Το Facebook διαγράφει στοιχεία εγκλημάτων πολέμου

Με τις πολεμικές συρράξεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης να μαίνονται, ορισμένοι καιροσκόποι βρίσκουν την ευκαιρία να διακινήσουν κλεμμένα αρχαία αντικείμενα τα οποία μάλιστα έχουν το θράσος να τα πουλούν μέσω Facebook. Πρόσφατο παράδειγμα οι συγκρούσεις στη Λιβύη, όπου ένας λαθρέμπορος ανάρτησε σε ομάδα που εμπορεύεται αρχαιότητες στο Facebook ένα μαρμάρινο άγαλμα ελληνορωμαϊκής εποχής το οποίο ανήκε σε μουσείο.

Το Facebook έχει απαγορέψει την πώληση ιστορικών αντικειμένων από τον Ιούνιο αλλά του λείπει η ικανότητα να αναγνωρίσει posts γραμμένα στα Αραβικά για να εφαρμόσει την πολιτική του. Όταν εντοπίζει τέτοια δραστηριότητα, απλά διαγράφει τα posts. Αυτό έκανε και σε αυτήν την περίπτωση.

Ωστόσο αυτή η πολιτική του Facebook, ενώ εκ πρώτης όψης φαίνεται σωστή, έχει μερικές ακούσιες συνέπειες. Ερευνητικές ομάδες παρακολούθησης του λαθρεμπορίου, όπως το Athar Project, βασίζονται σε αυτές τις πληροφορίες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να διώξουν νομικά τους λαθρέμπορους και να επαναπατρίσουν τις αρχαιότητες.

Αυτά είναι κρίσιμα στοιχεία για τις προσπάθειες επαναπατρισμού και εγκλημάτων πολέμου. Το Facebook δημιούργησε ένα πρόβλημα και αντί να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι για αυτό, το κάνανε χειρότερο. – Katie Paul, επικεφαλής Athar Project

Το Athar Project παρακολουθεί πάνω από 130 groups στα οποία έχει γίνει διακίνηση αρχαιοτήτων, τα οποία αριθμούν χιλιάδες μέλη. Σκοπός του, όχι μόνο να σταματήσει το λαθρεμπόριο, αλλά και να αποκαλύψει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και του οργανωμένου εγκλήματος μέσω λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων.

Το Facebook δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που δυσκολεύεται να ελέγξει το περιεχόμενό του, ενώ ταυτόχρονα να διατηρήσει τα στοιχεία που χρειάζονται ομάδες ερευνών όπως η Athar. Το YouTube έχει αφαιρέσει και αυτό εξτρεμιστικό περιεχόμενο, το οποίο μελετούσαν ομάδες ερευνών.

Δε λέμε πως το περιεχόμενο πρέπει να παραμείνει δημόσιο για πάντα. Αλλά είναι σημαντικό να αρχειοθετείται για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό ερευνητές, μέλη οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, έτσι ώστε να υπάρχει μία χρήση νομικής φύσης.

Η στροφή στην ιδιωτικότητα τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει τους λαθρέμπορους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κρυπτογραφημένα μηνύματα και τις μυστικές ομάδες για να διεξάγουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Αυτό έχει κάνει το Facebook την Άγρια Δύση των social media, προσφέροντας ευκαιρίες για βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις και ομάδες εγκληματιών να λειτουργούν σε κοινή θέα χωρίς επιπτώσεις.

Tags: