Προσεληνώθηκε το Chang'e-5 των Κινέζων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιστορική στιγμή μετά από 44 χρόνια
02 Δεκεμβρίου 2020 10:08
Προσεληνώθηκε το Chang'e-5 των Κινέζων (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Chang’e-5 των Κινέζων προσεληνώθηκε επιτυχώς στην επιφάνεια της Σελήνης, με σκοπό να συλλέξει και να επιστρέψει δείγματα εδάφους στη Γη, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Μάλιστα αυτή είναι η τρίτη φορά που η Κίνα προσελήνωσε ρομποτικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης. Το Chang’e-5 θα ξεκινήσει να σκάβει για δείγματα του υπεδάφους και θα επιστρέψει με 2 κιλά από αυτά στη Γη αργότερα μέσα στο μήνα.

Το Chang’e-5 μετά την προσελήνωση, άνοιξε τα ηλιακά του πάνελ και ετοίμασε τους μηχανισμούς λήψης δειγμάτων. Άνοιξε μία τρύπα δύο μέτρων σε βάθος και ξεκίνησε να λαμβάνει δείγματα τα οποία έπειτα σφράγισε. Αργότερα θα χρησιμοποιήσει τους ρομποτικούς βραχίονές του για να εξασφαλίσει περισσότερα δείγματα από την επιφάνεια ως backup.

Τα δείγματα σφραγίζονται σε μία μορφή που οι επιστήμονες περιγράφουν ως “λουκάνικο”.

Τα δείγματα πρέπει να σφραγιστούν σε περίπτωση που υπάρχει έκθεσή τους κατά τη διάρκεια της επιστροφής στη Γη. Το περιβάλλον της Σελήνης είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Γης και τα δείγματα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα υπερκαθαρό δοχείο. – Luan Enjie, επικεφαλής αποστολής

Αν όλα πάνε καλά, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα που θα φέρει δείγματα από τη Σελήνη, μετά τις αμερικανικές αποστολές Apollo τη δεκαετία του ’60 και τις αποστολές της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του ’70. Το τελευταίο δείγμα της Σελήνης συλλέχθηκε με την αποστολή Luna 24 της Σοβιετικής Ένωσης το 1976.