Τα χειρότερα passwords του 2020

“Σπάνε” σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο
30 Νοεμβρίου 2020 09:34
Τα χειρότερα passwords του 2020

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε τις προειδοποιήσεις των ειδικών ασφαλείας για τα κοινά passwords, φαίνεται όμως πως η ευκολία που προσφέρουν κωδικοί όπως το 123456 υπερισχύει της ανάγκης για επαρκή ασφάλεια σε αρκετούς ανθρώπους. Για άλλη μια χρονιά λοιπόν, εφτά από τους δέκα χειρότερους κωδικούς είναι συνδυασμοί αριθμών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το NordPass, τα “123456”, “123456789” και “12345678” βρίσκονται στην πρώτη, δεύτερη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση εμφανίστηκε το…καινούριο “picture1” και στην τέταρτη το γνωστό και μη εξαιρετέο “password”.

Τα πέντε χειρότερα passwords χρησιμοποιούνται από 4.5 εκατομμύρια χρήστες και έχουν παραβιαστεί 38 εκατομμύρια φορές, ενώ όλα εκτός από το “picture1” μπορούν να “σπάσουν” σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Μερικές συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα ισχυρό password είναι να αποτελείται από τουλάχιστον 10 χαρακτήρες. Δε χρειάζεται να είναι μία λέξη, μπορεί να είναι μία ολόκληρη πρόταση ή φράση. Αντικαταστήστε μερικά μικρά γράμματα με κεφαλαία καθώς επίσης και μερικά γράμματα με αριθμούς. Τέλος, προσθέστε κάποια σύμβολα. Εναλλακτικά, μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιο password manager πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, ενεργοποιήστε την πιστοποίηση δύο παραγόντων σε κάθε υπηρεσία που την προσφέρει.